Sveriges utlandsvalutareserv under 200 år
Gustav Ingman, postdoktor i ekonomisk historia, publicerade i april en forskningsrapport för Sveriges Riksbank om hur sammansättningen av Sveriges utlandsreserv har förändrats de senaste 200 åren.

Gustav, som främst forskar om finansiell historia och fastighetsmarknader, har i den nya rapporten för Sveriges Riksbanks räkning studerat vilka valutor som ansetts trygga och viktiga att investera i under olika tidsperioder, ur ett svenskt perspektiv.
Vad handlar rapporten om?
–Rapporten kartlägger hur Riksbankens valutareserv förändrats de senaste 200 åren. Både vad för tillgångar som ingått i den och vilka valutor som dominerat. Den visar att dollarn varit dominerande sedan Andra världskriget. Men innan dess var andra valutor viktigare: först ädelmetaller som silver och guld, sedan tyska Hamburger Banco följt av brittiska Pound Sterling och franska Franc. Dollarns dominans sammanfaller med att USA blir den viktigaste geopolitiska makten. Den är också tätt knuten till amerikanska statspappers unika ställning: det finns många att köpa, de är enkla att sälja och de anses vara en trygg investering. Inget annat land erbjuder någonting liknande. Det avspeglas i Riksbankens utländska tillgångar.
Vad har detta med senaste tiden utveckling i USA att göra?
–En av de frågor som stått högst upp Trumps agenda är USA:s växande statsskuld. Denna är tätt knuten till amerikanska statspapper. När ett land köper en statsobligation av ett annat så lånar de i praktiken ut pengar. Dollarns starka ställning har gjort att många länder vill låna ut pengar till dem. Det har gett USA lägre räntor och finansiell makt, trots att landet länge bedrivit ett budgetunderskott. I det avseendet möjliggör dollarns internationella status som reservvaluta USA:s växande statsskuld.
Den senaste tiden har dock USA:s politiska ledning signalerat att man är beredd att ta till drastiska åtgärder för att stärka landets handelsbalans. Det har väckt farhågor om att dollarn i framtiden inte kommer att ses som den bästa utlandsplaceringen för centralbanker. I Sveriges Riksbanks reserver har dollarn länge varit den viktigaste utländska valutan. Men går vi tillbaka i historien ser vi att omvälvande världshändelser snabbt kan ändra sådant.
---
Rapporten finns publicerad i Sveriges Riksbank Working Paper Series No. 449, tillsammans med ett appendix som innehåller all data i Excelformat.
Ser vi slutet för dollarns världsherravälde?
Artikel i Svenska dagbladets "Under strecket" som reflekterar över dollarnas roll som världens reservvaluta.
Senast uppdaterad: 30 april 2025
Sidansvarig: Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer