Olympiad i lingvistik slår rekord i antal tävlande

Dags för landets gymnasister att spänna språkmusklerna! Årets kvaltävling i Lingolympiaden äger rum den 13 november 2024. Och många av de tävlande sporras att läsa lingvistik på universitetet.

Lingolympiaden är en tävling i lingvistisk problemlösning för gymnasieelever från hela Sverige. Hittills i år är ett tjugotal gymnasieskolor runtom i landet anmälda. 

Tävlingen anordnas på var och en av de anmälda skolorna. För elever i skolor där tävlingen inte organiseras, går det att tävla på Stockholms universitet. Tävlingen hålls då i hörsal F11 i Södra huset, mellan 9.00 och 12.00.

Det är gratis att delta i Lingolympiaden.

 

Uppdrag: ta reda på strukturer i språk du inte kan

Tävlingen består av fem uppgifter på språk som deltagarna inte har några förkunskaper i. Oftast går det ut på att ta reda på de underliggande strukturerna i språken. All information som behövs för en fullständig lösning finns redan i uppgiften – resten är upp till lösarens logiska förmåga. Deltagarna har tre timmar på sig att klura på problemen. 

I förra årets kval var språken bland annat maldiviska och bantuspråket chichewa. 

Amande Kann, doktorand i datorlingvistik
Amanda Kann. Foto: Privat
 

Deltagarrekord väntas

– De senaste åren har fler än 250 elever deltagit i kvalet, och det lär bli deltagarrekord i år igen, säger Amanda Kann, doktorand i datorlingvistik på Stockholms universitet och en Lingolympiadens arrangörer.

– Flera tidigare deltagare har dessutom gått vidare och börjat plugga lingvistik, flertalet här hos oss på institutionen.

En av de studenter som deltagit i Lingolympiaden på senare år, och som gått vidare med att läsa lingvistk, är Moaaz Mohamed:

– Första gången jag tävlade i kvalet till Lingolympiaden var år 2019. Då gick jag bara i årskurs 8, och min skola ville inte anordna tävlingen. Så jag reste hela vägen ner från Norrbotten till Stockholm för att kunna vara med!

 

Finalen 2025 på Stockholms universitet

De bästa eleverna i årets kval går vidare till finalen, som hålls på Stockholms universitet i mars 2025.

– Där väntar workshoppar, inspirationsföreläsningar av forskare i lingvistik och en tuff finaltävling – som dessutom är uttagning till den internationella Lingolympiaden, IOL, i Taipei sommaren 2025, berättar Amanda Kann. Där väntar också träningsläger i lingvistik.

Och att det är värt att sikta på de internationella tävlingarna kan Moaaz Mohamed intyga:

– Jag var med i IOL både 2022 på Isle of Man och 2024 i Brasilien. Det var fantastiskt att få träffa andra lingvistikälskande ungdomar –  från alla möjliga delar av världen – och höra så många språk talas på samma ställe. Själva tävlingarna var också väldigt roliga i och med att man fick se hur mycket olika språk kan skilja sig och hur unika de kan vara.

Alla upplevelser, aktiviteter och tävlingar i samband med Lingolympiaden är också en avgörande anledning till att  Moaaz Mohamed till slut gick vidare med att studera lingvistik på Stockholms universitet.

Lingolympiaden arrangeras i samarbete med Institutionen för lingvistik på Stockholms universitet och med stöd av Skolverket. I Sverige har Lingolympiader hållits sedan 2007.

Testa dig själv!

Här är uppgifterna från den tidigare kvalomgången:

Lingolympiaden kvaluppgifter (73 Kb)

 

Inlämnade svarsblad i tävlingen Lingolympiaden.
Utmanande uppgifter väntar de gymnasister som deltar i Lingolympiadens kval, inför finalen 2025. Foto: Emma Wiitt
 

Mer om Lingolympiaden!

Allmän information om tävlingen

Frågor och svar

Lingolympiaden på Instagram