Efter förflyttningen norrut (se förra rapporten) körde vi igen fast i besvärlig is omkring N80.5º E5º och detta verkar vara så långt norrut vi kommer detta år. Där fann vi ett isflak som vi har stannat vid sedan dess.
Det snabbt föränderliga arktiska klimatet präglas av en skör balans mellan värme söderifrån och kylande energiförlust uppåt i den arktiska atmosfären. Expeditionen ARTofMELT2023, som leds av forskare från Stockholms universitet, är från i början på maj till mitten av juni ute på isbrytaren Oden för att studera övergången från vinter till sommar i nordligaste Arktis, den tidpunkt då isytan i Arktis börjar smälta.
Expeditionens halvtidpunkt är nu passerad och första halvan bjöd på en blandning av erfarenheter. Isen har varit mycket svårare att ta sig igenom än förväntat.
Vi har nu varit förtöjda till samma isflak vid ungefär N80º W1.5º sedan måndag 15/5 på kvällen. Det är längre söder och öster ut än vi hade önskat, men isen har varit svår att bryta även för Oden och det har tvingat oss mer västerut än norrut sedan förra rapporten när vi precis nått iskanten.
Expeditionen ARTofMELT 2023 till Arktis ombord isbrytaren Oden är igång. Följ blogginläggen av MISU-forskaren Sonja Murto och av Svenska Polarforskningssekretariatet!