Momssänkning på livsmedel gynnade konsumenterna, visar studie av doktorander i nationalekonomi
En ny studie av João Quelhas och Tiago Bernardino, doktorander i nationalekonomi vid Stockholms universitet, ger empiriska bevis för effekterna av en tillfällig momssänkning på livsmedelspriser i Portugal.
João Quelhas och Tiago Bernardino, doktorander i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Foto: Rickard Kilström/Johanna Säll
João Quelhas och Tiago Bernardino har analyserat effekterna av en tillfällig momsreduktion på utvalda livsmedelsprodukter i Portugal. Studien är skriven tillsammans med Ricardo Duque Gabriel och Márcia Silva-Pereira och publicerad i Journal of Public Economics, en ledande tidskrift inom området.
Genom att använda en unik datamängd med dagliga onlinepriser visar forskarna att momssänkningen helt fördes vidare till konsumentpriserna. Priserna sjönk vid införandet, förblev lägre under hela perioden då åtgärden gällde och återgick till sin tidigare trend när skattesatsen återinfördes.
Forskarna diskuterar två möjliga mekanismer bakom genomslaget: att reformen var märkbar för konsumenterna i en tid av hög inflation och ett samtidigt prisfall på producentnivå. Deras uppskattningar tyder på att åtgärden sänkte inflationstakten med 0,68 procentenheter direkt vid införandet.
Mer om studien
Studien The full, persistent, and symmetric pass-through of a temporary VAT cut är publicerad i Journal of Public Economics, volym 248, augusti 2025.
Tiago Bernardino är doktorand vid IIES, Stockholms universitet.
João Quelhas är doktorand vid Nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet.