Internationella arbetsmiljödagen
Den 28 april är det internationella arbetsmiljödagen "World Day for Safety and Health at Work”. Bakom dagen står Internationella arbetsorganisationen, ILO, som slagit fast att en säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande rättighet.
Professor Petra Lindfors, professor i arbets- och organisationspsykologi på Psykologiska institutionen, delar med sig av några tankar i ämnet.

Hur skulle du beskriva ett hållbart och hälsofrämjande arbetsliv?
Jag skulle säga att det är ett arbetsliv där ingen riskerar liv eller hälsa utan istället ges möjlighet att bidra, i stort eller smått, på ett meningsfullt sätt till den helhet som varje verksamhet utgör.
I det hållbara och hälsofrämjande ingår också ett gott bemötande från andra och en själv så att vi gemensamt tar ansvar för vår sociala arbetsmiljö, oavsett om vi är på samma fysiska plats eller inte. Det handlar helt enkelt om att tillhandahålla goda förutsättningar för människan och för olika aspekter av miljön, alltså även den fysiska miljön som vi vistas i.
Hur kan man förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet?
Det handlar i grunden om att tillhandahålla rimliga förutsättningar för det arbete som ska utföras för att minska risken för psykisk ohälsa i form av långvariga besvär.
Exakt vad sådana goda förutsättningar är varierar såklart mellan olika verksamheter och branscher. Samtidigt finns det vissa gemensamma, grundläggande faktorer som exempelvis handlar om att chefer och medarbetare tar ett gemensamt ansvar för arbetet och att medarbetare ges möjlighet och vågar peka på brister och utvecklingsmöjligheter och blir lyssnade på i rimlig utsträckning.
Samtidigt har den organisatoriska nivån, genom chefer, det yttersta ansvaret. Med det sagt behöver den organisatoriska nivån i varje verksamhet fungera och tillse att chefer, i sin tur, har möjlighet att agera i tid och också vet vart de ska vända sig när psykiska besvär väl finns i en arbetsgrupp. Så det handlar om att känna till vilka strukturer som finns i varje verksamhet och vad som kan göras där för att främja hälsa och stävja ohälsa.
Vad är friskfaktorer?
Friskfaktorer handlar om de främjande förutsättningar för arbete som finns i varje verksamhet. Sådana främjande förutsättningar kan finnas på individ-, grupp- och organisatorisk nivå.

För vår gemensamma arbetsmiljö är de organisatoriska friskfaktorerna viktigast eftersom det är sådana faktorer som främjar ett gott arbete för oss alla. Då kan friskfaktorer till exempel inkludera sådant som de faktiska möjligheterna för chefer att kunna och hinna leda medarbetare eller möjligheter att kommunicera kors och tvärs mellan olika nivåer i en verksamhet men också sådant som ett systematiskt arbetssätt kring arbetsmiljön i stort.
Ytterst är det den högsta ledningsnivån i en verksamhet som har att etablera förutsättningar för att en verksamhet ska genomsyras av friskfaktorer och därigenom främja en god prestation, hållbarhet, hälsa och välbefinnande.
Läs mer
Läs mer om Lindfors forskningsprojekt "Organisera arbetsmiljö för främjande av hållbar hälsa"
Senast uppdaterad: 7 maj 2025
Sidansvarig: Psykologiska institutionen