Stressforskningspodden #31: How to reduce ethnic conflicts
Sabina Čehajić-Clancy studerar hur man i praktisk forskning kan förbättra relationer mellan grupper, som mellan Israeler och Palestinier eller andra grupper inblandade i långdragna konflikter.
Sabina Čehajić-Clancy. Foto: Henrik Dunér.
När Sabina Čehajić-Clancy läste psykologi fick hon The Reader (Högläsaren) av Bernard Schlink av sin handledare. Boken handlar om gruppbaserad skuld, just det område Sabina börjat studera, och närmare bestämt skuldkänslor hos tyskar – något hon själv fick starka erfarenheter av när hon som tonåring flytt till Tyskland från etniska konflikter i sitt hemland.
Sabina studerar nu hur man i praktisk forskning kan förbättra relationer mellan grupper, som mellan Israeler och Palestinier eller andra grupper inblandade i långdragna konflikter. Sabina berättar om sin historia och sin framgångsrika forskning som tillämpas i konfliktområden.
Det här avsnittet är på engelska.
Programledare: Sandra Tamm och Mats Lekander
Musik: Mats Lekander
Piano: Fredrik Ullén
Människor tenderar att dela upp sin sociala värld i "vi" och "dom". Dessutom tror vi ofta att "vi" är bättre än "dom". Sådana uppfattningar kan leda till fördomar, intolerans eller till och med konflikter.
Anledningen till att konfliktlösning och försoning mellan grupper är utmanande har sin grund i många sociala och psykologiska hinder, såsom tron att medlemmar av motståndargrupper oftast är onda och i princip likadana.
Forskargruppen för intergrupprelationer och social förändring fokuserar på att förstå och förbättra relationer mellan grupper för att skapa social förändring.