Masterprogram i genusvetenskap, inriktning Miljöhumaniora
Programmet vänder sig till dig som vill få fördjupade kunskaper om hur genus konstrueras i kultur och samhälle. Inriktningen mot miljöhumaniora innebär även att du får lära dig att kritiskt granska, bredda och fördjupa förståelsen av flödande relationer mellan människa, djur och natur.
På utbildningen studerar vi vilken betydelse genus har i våra liv, hur genusordningar återskapas och utmanas, och även hur genus är sammanflätat med andra maktordningar som ålder, sexualitet, etnicitet och klass.
Programmet är inriktat på aktuell teori- och metoddiskussion inom internationell och nationell genusforskning. Genusvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne vilket gör programmet lämpligt för den som har läst såväl humaniora, samhällsvetenskap eller juridik.
Miljöhumaniora syftar till att kritiskt granska, bredda och fördjupa förståelsen av flödande relationer mellan människa, djur och natur och granskande av begreppsliggörande och kategoriseringar. Det ger nya ingångar i frågor om hållbarhet, teknik och beteenden. Samtidigt som det tvärdisciplinära samarbetet är i centrum arbetar miljöhumaniora främst med humanistiska, men också konstnärliga metoder eftersom den planetära miljökrisen även förstås som en kris i människors föreställningsförmåga.
Programmet ger en bred och djup bas för fortsatta studier i genusvetenskap samt kompetenser som är användbara i förvärvsarbete som ställer höga krav på självständighet och kritisk-analytisk förmåga. Dit hör till exempel forsknings-, utvecklings- och utredningsarbete, pedagogiskt arbete, kommunikationsarbete, arbete i offentlig och privat förvaltning och arbete inom kultursektorn.
Programmet ger behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i genusvetenskap.
-
Programöversikt
Programmet omfattar fyra terminer heltidsstudier och består av både obligatoriska kurser och valbara kurser inom huvudområdet samt valfria kurser.
Undervisning på engelska kan förekomma.
Studenter som läser programinriktningen mot miljöhumaniora förväntas delta i en gemensam seminarieserie som löper genom programmets fyra terminer tillsammans med studenter som läser med inriktning mot miljöhumaniora inom andra masterprogram på de humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna.
År 1
Termin 1
Vetenskaplighet och forskningsetik, 7,5 hp (huvudområde filosofi)
Feministisk vetenskapsteori och kunskapssyn, 7,5 hp (huvudområde genusvetenskap)
Genus och makt, 7,5 hp (huvudområde genusvetenskap)
Intersektionalitet genom tid och plats, 7,5 hp (huvudområde genusvetenskap)
Termin 2
- Miljöhumaniora – Inriktningskurs, 7,5 hp (huvudområde arkeologi)
Genusvetenskapliga metoder 7,5 hp (huvudområde genusvetenskap)
- Valbara kurser om 15 hp, med eller utan inriktning mot miljöhumaniora
År 2
Termin 3
Avancerad akademisk engelska, 7,5 hp (huvudområde engelska)
- Ekofeministisk filosofi, 7,5 hp (huvudområde genusvetenskap – inriktning miljöhumaniora)
- Tematisk fördjupning i genusvetenskap med inriktning mot miljöhumaniora, 7,5 hp (huvudområde genusvetenskap – inriktning miljöhumaniora)
- Valbara kurser om 7, 5 hp, med eller utan inriktning mot miljöhumaniora
Termin 4
- Genusvetenskap – masterkurs med inriktning mot miljöhumaniora, 30 hp (huvudområde genusvetenskap – inriktning miljöhumaniora)
-
Så ansöker du
Ansökan görs via Antagning.se.
-
Möt oss
-
Kontakt