Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i meteorologi, oceanografi och klimatfysik

Vill du vara med och söka svaret på en av vår tids viktigaste frågor? Då är kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik något för dig!

Här får du använda matte och fysik för att beskriva de processer som styr vädret och jordens klimat. En meteorolog studerar och observerar atmosfären med hjälp av stora datormodeller och avancerad mätteknik.

Kandidatprogrammet ger en bred utbildning i ämnet och är främst baserat på fysik. Inslag av atmosfärskemi t.ex. luftföroreningar och oceanografi, som är vetenskapen om havet, ingår också. Utbildningen börjar med två års grundläggande kurser i matte och fysik med andra fysikstudenter. Därefter får du djupdyka i moln- och lågtrycksbildning, strålningsprocesser, oceancirkulation och klimatsystemets olika kretslopp. Detta ger dig de nödvändiga grunderna för att förstå vädrets variationer, klimatförändringar och hur mänsklig aktivitet kan påverka klimatet.

Kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik ger behörighet till masterutbildningar inom flera naturvetenskapliga ämnesområden, t.ex. atmosfär, oceanografi och klimat. Mer information finns på misu.su.se.

 • Programöversikt

  Vi på Stockholms universitet har en lång erfarenhet i utbildning och forskning inom meteorologi, oceanografi och klimat. Kandidatprogram i meteorologi, oceanografi och klimatfysik är en treårig utbildning och består av obligatoriska kurser i matematik och fysik under de första två åren. Under tredje året läser du 45 hp i grundläggande meteorologi och sista terminen avslutar du programmet med ett självständigt arbete.

  En del kurser inom programmet ges på engelska.

  År 1

  Hösttermin
  Matematik för naturvetenskaper I 15 hp
  Klassisk Fysik 30 hp

  Vårtermin
  Matematik för naturvetenskaper II 15 hp
  Klassisk fysik, forts. 30 hp

  År 2

  Hösttermin
  Matematik II – Analys del A, 7,5 hp
  Matematik II – Analys del B, 7,5 hp
  Programmering, numeriska metoder och statistik för fysiker, 15 hp

  Vårtermin
  Matematik II – Linjär algebra, 7,5 hp
  Kvantmekanik, 7,5 hp
  Elektromagnetism och vågor, 7,5 hp
  Experimentell fysik, 7,5 hp

  År 3

  Hösttermin
  Atmosfärens fysik och kemi, 30 hp, MO4002
  (Denna kurs motsvaras fram t o m HT20 av MO4000.)
  Strömningsmekanik, 7,5 hp, MO5001

  Vårtermin
  Klimat och atmosfärens cirkulation, 15 hp, MO4001
  Meteorologi, självständigt arbete, 15 hp, MO6003

 • Så ansöker du

  Följ länken nedan för en steg-för-steg-guide till hur man ansöker.

 • Mer information

  Arbetsmarknad och karriär

  Meteorologer jobbar med att göra väderprognoser åt en mängd olika kunder t.ex. media, sjöfart, flyg, energibolag och militär verksamhet. Andra meteorologer arbetar med att ta fram underlag vid planering av vindkraftverk eller undersöker hur luftföroreningar påverkar miljön. Vanliga arbetsuppgifter för meteorologer är även att studera jordens klimathistoria, nuvarande och framtida klimat samt förutsäga konsekvenser av klimatförändringar på uppdrag av företag och myndigheter.

 • Kontakt

  Studievägledare

  e-post: studievagledare@misu.su.se
  Telefon: +46 8 16 24 18