Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Psykoterapeutprogrammet

Psykoterapeutprogrammet vid Psykologiska institutionen innebär en teoretisk och praktisk fördjupning inom kognitiv beteendeterapi eller psykodynamisk terapi. Den leder fram till psykoterapeutexamen. Som psykolog kan du gå inriktningen som utgör specialistutbildning för psykologer. Den leder fram till examen med inriktning specialist i klinisk psykologi.

Pausfika. Foto: Jens Olof Lasthein

Inför vårterminen 2025

Registrera dig på dina kurser 7 – 13 januari 2025!

För att fortsätta med dina studier på Psykoterapeutprogrammet ska du registrera dig på de kurser du kommer att läsa under vårterminen. Du registrerar dig i Ladok och du loggar in i Ladok med ditt universitetskonto.

Ladok för studenter

Hantera ditt universitetskonto


PTU24 – termin 2

Förstagångsregistrering på kurserna:

• Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi
• Självkännedom KBT/PDT

Fortsättningsregistrering på kurserna:

• Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT/i PDT
• Psykoterapi under handledning
 

PTU23 – termin 4

Fortsättningsregistrering på kurserna:

• Etik för psykoterapeuter och psykologspecialister
• Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT/i PDT
• Psykoterapi under handledning
• Självkännedom KBT 
• Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi

PTU22 – termin 6

Fortsättningsregistrering på kurserna:

• Examensarbete i psykoterapi
• Psykoterapi under handledning

Du hittar schema och kursanvisningar innehållande litteraturlista i lärplattformen Athena och du loggar in i Athena med ditt universitetskonto. 

Kursinformation finns även på kursernas egna sidor här i Utbildningskatalogen. 

Om du undrar över något i samband med registreringen ska du höra av dig till Studieadministrationen på Psykologiska institutionen: studieadmin@psychology.su.se.


Användbara länkar inför terminsstarten

En lyckad terminsstart vid Stockholms universitet
Athena
IT för studenter
Studera med funktionsnedsättning
Studenthandboken

Vanliga frågor om Psykoterapeutprogrammet (FAQ)

Här har vi samlat frågor om förkunskapskrav, yrkeserfarenhet, meritvärdering och antagning.

Vad är Psykoterapeutprogrammet?

Psykoterapeutprogrammet är en vidareutbildning på avancerad nivå som riktar sig till dig som har en grundläggande psykoterapiutbildning och har yrkesverksamhet inom psykoterapeutiska arbetsuppgifter. Utbildningen omfattar totalt 90 hp och går på halvfart under tre år. Under utbildningen ska du arbeta kliniskt på deltid med psykoterapeutiska arbetsuppgifter. Denna parallella kliniska yrkesutövning är helt avgörande för att du ska kunna tillgodogöra dig och kunna fullfölja utbildningen.

Vad är Specialistutbildning i klinisk psykologi för psykologer?

Specialistutbildningen utgör en inriktning inom Psykoterapeutprogrammet och är samtidigt en sammanhållen specialistutbildning i klinisk psykologi för psykologer. På Specialistutbildningen följer man en av huvudinriktningarna (KBT eller PDT). Omfattningen är alltjämt totalt 90 hp men med delvis annat innehåll. Utbildningen är på halvtid under tre år. Efter avklarad utbildning får du ett examensbevis där inriktningen ”Specialist i klinisk psykologi” framgår. Om du därutöver önskar ett specialistbevis från Psykologförbundet, så kan du ansöka om detta hos förbundet (vår utbildning motsvarar Psykologförbundets krav för utfärdande av sådant specialistbevis).

Läs mer om Specialistutbildning KBT respektive Specialistutbildning PDT.

Vilken yrkesverksamhet är exempel på psykoterapeutiska arbetsuppgifter?

Den huvudsakliga riktlinjen är att man inom ramen för sin anställning ska genomföra längre strukturerade psykoterapeutiska samtalskontakter i behandlande/vårdande syfte (det vill säga inte pedagogiska, coachande eller rent stödjande samtal).

Kan man söka till en av Psykoterapeutprogrammets inriktningar utan att man har grundläggande behörighet i just den psykoterapiformen?

Ja, behörigheten styrs formellt inte av inriktningen på den grundläggande psykoterapiutbildningen. Hittills har det dock generellt varit svårt att bli antagen utan att ha kunnat uppvisa tillräckliga meriter inom den sökta inriktningen.

Vilken grundläggande psykoterapiutbildning (f.d. ”steg 1”) krävs för att vara behörig till Psykoterapeutprogrammet?

Den grundläggande psykoterapiutbildning som ingår i Psykologprogrammet är godkänd. Psykologiska institutionen erbjuder ingen utbildning i grundläggande psykoterapi förutom denna. Andra lärosäten där grundläggande psykoterapiutbildning ges kan sökas fram via www.antagning.se. I övrigt är de grundläggande psykoterapiutbildningarna inte reglerade i Sverige och vi har tyvärr inte möjlighet att varken rekommendera eller utvärdera enskilda utbildningar. Vi kan därför inte ge återkoppling kring den ena eller den andra av den stora mängden enskilda utbildningar som finns.

Hur gör vi bedömningen om en sökandes grundläggande utbildning i psykoterapi motsvarar förkunskapskraven?

Det finns inga riktlinjer eller listor över godkända psykoterapiutbildningar eftersom de vanligtvis är utanför myndighetstillsyn. För att en grundläggande utbildning i psykoterapi ska anses uppfylla förkunskapskravet så bör den motsvara innehållet i kursen Psykoterapi och psykologisk behandling under terminerna 6, 7, 8 och 9 på Psykologprogrammet.

Ger läkarexamen med specialistkompetens inom psykiatri behörighet till Psykoterapeutprogrammet?

Ja, om din specialistkompetens inbegriper grundläggande psykoterapiutbildning.

Kan PTP räknas in i behörighetskravet två års arbete med psykoterapi?

Ja, den tvååriga yrkesverksamheten räknas från den dag man börjar sin PTP, eller motsvarande praktiktjänst för andra yrkesgrupper än psykologer.

Vad gäller behörighetskravet om handledning, vad krävs av handledaren?

Handledaren ska vara leg psykoterapeut. Intyg om handledning behöver vara utfärdat av handledaren och bifogas till ansökan. Vi ser helst att handledaren har gått handledarutbildning även om det inte är behörighetskrav (däremot är det meriterande). Handledarutbildning i psykoterapi är inte reglerad i Sverige vad gäller omfattning och innehåll.

Vad gäller behörighetskravet om handledning, finns det riktlinjer om antal timmar som handledningen ska ha pågått?

Det finns inget formellt krav på ett visst antal timmar. Handledningen ska anses ha skett kontinuerligt i minst två år från det att den grundläggande psykoterapiutbildningen avslutats. Mer omfattande och/eller längre handledningstid kan användas/åberopas som meriterande.

Hur går meritvärdering till, vilka meriter tas i beaktning?

Meritvärdering görs av en arbetsgrupp bestående av studierektor och kursansvariga på utbildningen. De meriter som beaktas finns beskrivna i dokumentet Meritsammanställning under ”Så ansöker du”. De intyg och dokument som du hänvisar till i meritsammanställningen ska laddas upp på antagning.se i samband med ansökan dock senast sista kompletteringsdag 22 april.

Vad gäller behörighetskravet om psykoterapeutiska arbetsuppgifter, finns det ett krav på omfattning?

Ja, minimikravet är minst arbete halvtid med psykoterapeutiska arbetsuppgifter under dessa två år.

Räknas egenföretagande som yrkeserfarenhet?

Ja, det kan räknas som arbetslivserfarenhet om man varit yrkesverksam minst två år efter avslutad grundläggande utbildning i psykoterapi och arbetar inom Hälso- och sjukvårdslagen samt under handledning av leg. psykoterapeut.

Det psykoterapeutiska arbetet som bedrivs inom egna verksamheten kan åberopas vid ansökan till programmet. Då behöver en person med god insyn i verksamheten intyga hur patientverksamheten ser ut, i vilken omfattning den bedrivs etc. Den som intygar kan vara till exempel din handledare (leg. psykoterapeut).

Vad krävs för det patientarbete som ingår i Psykoterapeutprogrammet?

Under utbildningstiden arbetar man parallellt på sin ordinarie arbetsplats, minst 50%, med kliniskt patientarbete. Patientarbetet ska bedrivas enligt gällande lagar och regler inom hälso- och sjukvården (vilket inbegriper journalskrivning).

I min grundläggande psykoterapiutbildning har vi handledning för klientarbete under studietiden, men hur går jag tillväga för att få handledning när jag arbetar?

Detta brukar sedvanligt vara upphandlat via arbetsplatsen om den saknar egna leg psykoterapeuter som kan bedriva handledning. Annars kan man också vända sig direkt till en leg psykoterapeut för denna tjänst men då bekostar man det själv.

Hur mycket egenterapi krävs för att vara behörig?

För inriktning KBT och inriktning specialist i klinisk psykologi med psykoterapival KBT krävs egenterapi omfattande minst 12 sessioner hos legitimerad psykoterapeut eller utbildningsmoment med självkännedom/självreflektion/professionell utveckling.

För inriktning PDT och inriktning specialist i klinisk psykologi med psykoterapival PDT krävs egenterapi omfattande minst 50 sessioner individuellt eller i grupp hos legitimerad psykoterapeut.

Behöver egenterapin vara i samma metod (KBT/PDT) som den inriktning man vill söka?

Nej, det finns inte krav att terapin är inom en viss metod. Det som är krav är att den ska vara med legitimerad psykoterapeut.

Jag har gått i psykoterapi hos leg psykoterapeut för 12 år sedan, är jag behörig därigenom?

Ja, det finns formellt ingen tidsgräns vad gäller egenterapi som behörighetskrav.

Jag har läst Psykologprogrammet på Stockholms universitet och ska nu söka till Psykoterapeutprogrammet. Jag lämnade in ett intyg om egenterapi inom ramen för Psykologprogrammet och undrar om jag kan använda det i min ansökan till Psykoterapeutprogrammet?

Ja, ladda upp ett dokument i din ansökan till Psykoterapeutprogrammet via www.antagning.se i vilket du förklarar att du läst Psykologprogrammet hos oss och momentet egenterapi. Det räcker.

Om egenterapi inte ingått i min grundläggande utbildning i psykoterapi, behöver detta kompletteras i efterhand?

Ja.

Jag har en fil kand med psykologi som huvudämne och har en grundläggande psykoterapiutbildning. Kan jag komma in på psykoterapeututbildningen?

En kandidatexamen i psykologi är behörighetsgivande som annan motsvarande examen. Huruvida du blir antagen avgörs under ansökningsprocessen i meritvärderingen.

Jag har läst Socionomprogrammet och undrar om jag är behörig till Psykoterapeutprogrammet?

Socionomprogrammet är behörighetsgivande. Däremot är Psykoterapeutprogrammet en påbyggnadsutbildning för den som redan arbetar med psykoterapi. Utöver grundläggande examen behöver man även uppfylla de övriga behörighetskraven såsom lämplig arbetsplats där psykoterapeutiskt arbete kan utföras under hela utbildningstiden, grundläggande psykoterapiutbildning (om man inte läst Psykologprogrammet), arbetat i minst två år under handledning av legitimerad psykoterapeut efter det att den grundläggande psykoterapiutbildningen avslutats, genomförd egenterapi etc.

Räknas Socionomprogrammet som grundläggande psykoterapiutbildning?

Nej, grundläggande psykoterapiutbildning är en särskild utbildning.

På min grundläggande psykoterapiutbildning ingick ett schemalagt moment som innehåller grupphandledning, kommunikationsövningar och mentorsamtal. Räknas det som behörighetsgrundande egenterapi hos er?

Nej, coaching, mentorsamtal, kommunikationsövningar eller liknande räknas inte som egenterapi.

Jag skulle behöva veta mina chanser att komma in på psykoterapeutprogrammet på Stockholms universitet till hösten, kan jag få ett ungefärligt besked?

Vi kan tyvärr inte ge några förhandsbesked om möjligheten till att bli antagen. Vi har varje år fler sökande än antalet platser, vilket gör att det är meritvärderingen som styr vid ansökan och som avgör om man kan bli antagen eller ej. Antal som söker och deras meriter varierar till varje omgång, varför det är omöjligt att ge ett förhandsbesked.

Var kan jag hitta de fullständiga behörighetskraven?

Du kan hitta de fullständiga kraven i Utbildningsplanen (SPTUY) under ”Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet”.

Vilken veckodag är utbildningsdag?

Måndag blir utbildningsdag för utbildningsomgången som startar HT 2025. Fredag blir utbildningsdag för utbildningsomgången som startar HT 2026. Det växlar alltså mellan måndagar och fredagar för olika utbildningsomgångar. Vid enstaka tillfällen kan en ytterligare veckodag tillkomma framförallt på specialistutbildningen.

Hur långa är undervisningsdagarna?

Som regel är undervisningen kl. 9 – 16. Handledningen kan pågå längre.

Gör man sina utbildningsterapier på sin arbetsplats?

Ja.

Hur pass mycket psykoterapisamtal bör man ha hos sin arbetsgivare när man läser Psykoterapeutprogrammet? Jag jobbar en stor del med kurativa insatser och håller KBT-grupper och några enskilda KBT-samtal, kan det räknas?

Under utbildningen, som är på halvfart (50%), skall studenten ha deltidstjänstgöring med psykoterapeutiska arbetsuppgifter. Det betyder att det inte räcker att ha några få enskilda psykoterapier och huvudsakligen andra arbetsuppgifter, för att kunna gå utbildningen.

Sker handledningen i Stockholm?

Ja.

Jag bor långt från Stockholm, kan jag få ha en handledare i min hemstad?

Nej.

Är undervisningen obligatorisk?

Ja. Vår utbildning innebär utöver teoretisk fördjupning även fortlöpande praktisk fördjupning. Det innebär att även undervisningsformer såsom föreläsningar utöver teoretiskt kunskapsförmedlande även innehåller löpande färdighetstränande, praktiska inslag i form av till exempel kliniska rollspel (för att exemplifiera och levandegöra exempelvis en viss psykoterapeutisk teoretisk modell). Därför är undervisningen obligatorisk (då den alltså innebär en viss form av bedömning av muntlig prestation, det vill säga är examinerande).

Blir jag specialist i ”Klinisk psykologi” eller i ”Psykologisk behandling/psykoterapi”?

Efter avklarad utbildning får du ditt examensbevis från Stockholms universitet (Psykoterapeutexamen). Om du genomgått inriktning ”Specialist i klinisk psykologi” så framgår just detta även på examensbeviset. Psykologförbundet använde tidigare samma terminologi för det som motsvarar innehållet i vår utbildning, men använder numera termen ”Psykologisk behandling/psykoterapi”. Om du har frågor eller funderingar kring formuleringen på vårt examensbevis från Stockholms universitet (eller andra övergripande frågor kring Specialistutbildningen) så är du varmt välkommen att kontakta studierektor. Om du har frågor eller funderingar kring formuleringen på Psykologförbundets specialistbevis så kan du höra av dig till utbildningsledare/kansliet vid förbundet.