Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Teatervetenskap I

Kursen Teatervetenskap 1 är en introduktion till ämnet teatervetenskap. Den ger grundläggande kunskaper om teaterhistoria, föreställningsanalys, dramaturgi och samtida scenkonst.

Teatervetenskap 1 utgår från scenkonst i bred mening och omfattar flera olika scenkonstnärliga genrer, stilar och estetiska uttryck i det förflutna och i vår egen samtid. Kursen följer utvecklingen inom scenkonsten mycket nära och bjuder in scenkonstnärer som gästföreläsare. Kursen tar även upp scenkonstens relation till det omgivande samhället och erbjuder på så sätt en möjlighet för studenter att fördjupa sig i den levande scenkonstens rika tradition och händelserika nutid.

Skådespelare på scenen
Fotograf: Sara P. Borgström, Lammungarnas fest, Unga Klara
  • Kursupplägg

    Terminen börjar med två kurser i teaterhistoria. Den första kursen behandlar äldre teaterhistoria, till moderna teaterns genombrott. Den andra kursen handlar om modernismens genombrott, den postmoderna scenkonsten och performancekonst. Den tredje kursen tar upp hur man gör en föreställningsanalys, vilka metoder och teorier som tillämpas. Den fjärde kursen diskuterar olika aspekter av begreppet dramaturgi, ur såväl ett historiskt som ett samtida perspektiv.

    Delkurser

    Teaterhistoria I, 7.5 hp
    Kursen behandlar äldre teaterhistoria fram till den moderna teaterns genombrott. Kursen tar upp produktionsförhållanden, genrer, spelstil och olika samtida, centrala diskussioner om scenkonstens funktion och roll.

    Teaterhistoria II, 7.5 hp
    Kursen behandlar modernismens genombrott, den postmoderna scenkonsten och performancekonst. Utifrån olika perspektiv diskuteras gestaltning, produktionsförhållanden, publiksyn, synen på dramat och på scenkonstens funktion. Kursen följer upp och fördjupar frågeställningar som tas upp under Teaterhistoria I.

    Föreställningsanalys, 7.5 hp
    Kursen tar upp grundläggande teorier, begrepp och modeller för området föreställningsanalys. Frågeställningar aktuella vid analys och tolkning av en scenkonstföreställning tas upp och tillämpas. 

    Dramaturgi I, 7.5 hp
    Kursen diskuterar olika aspekter av begreppet dramaturgi, ur såväl ett historiskt som ett samtida perspektiv. Begreppet sätts i relation till estetiska diskussioner och förhållningssätt, både vad gäller scenisk gestaltning som textens utformning. Kursen ger exempel på hur man kan arbeta med dramaturgiska analyser.

    Undervisning

    Undervisning sker i form av föreläsningar, gruppövningar och seminarier. Undervisningen är obligatorisk.

    Aktuella kurs-PM

    Kurs-PM Teaterhistoria I, hösten 2024 (156 Kb)

    Kurs-PM Föreställningsanalys, hösten 2024 (66 Kb)

    Kurs-PM Teaterhistoria II, hösten 2024 (42 Kb)

    Examination

    Kursen examineras genom skriftlig hemtentamen.

    Examinator

    Höstterminen 2024

    Teaterhistoria I  
    Christina Svens, universitetslektor

    Teaterhistoria II
    Rikard Hoogland, universitetslektor

    Föreställningsanalys
    Rebecca Brinch, universitetslektor

    Dramaturgi I 
    Christina Svens, universitetslektor

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Möt oss

    Möt våra lärare

    Många av våra tidigare studenter arbetar inom olika funktioner inom teatern och även inom kulturadministration eller kulturjournalistik. Av att studera teatervetenskap, genom att analysera föreställningar, texter, och dramaturgi får du en uppövad analytisk förmåga som är en tillgång i många olika yrken.

    Richard Hoogland är docent och undervisar på flera kurser i teatervetenskap.

    Läs intervjun

    Möt våra alumner

    Farnaz Arbabi
    Farnaz Arbabi. Foto: Mats Bäcker

    Scenkonstregissören och dramatikern Farnaz Arbabi är konstnärlig ledare vid teatern Unga Klara, nationell scen för barn och unga. Hon läste Teatervetenskap I och II, och har också studerat filmvetenskap, pedagogik, kreativt skrivande, journalistik och har en kandidatexamen i teaterregi.

    –Utöver all kunskap jag fick så var det underbart att få ägna sig åt teater i ett helt år! Dessutom träffade jag vänner för livet, och många som senare blev mina medarbetare och kollegor.

    Vad gav teatervetenskapen dig?
    –Verktyg för att analysera teater, förståelse för scenkonst i olika kulturer och delar av världen samt fördjupning i intressanta konstnärsskap. Och så får man se en herrans massa scenkonst!

    Läs om fler av våra tidigare studenter

  • Kontakt

    Studievägledare Teatervetenskap
    Studieadministratör Teatervetenskap