Samtal om Swedbank, penningtvätt och Putin
Den 14 november genomfördes det fjärde eventet i samtalsserien Företagsekonomen möter… Professor Bino Catasús mötte journalisten Axel Gordh Humlesjö, författare till boken Honungsfällan som handlar om världens största penningtvättskandal. Samtalet modererades av docent Anna Jonsson.
Alex Gordh Humlesjö är en av de journalister som låg bakom Uppdrag gransknings avslöjanden 2019 om Swedbanks affärer i Baltikum och Ryssland. Ca 40 miljarder kronor hade via olika transaktioner i banken betalats av kunder med koppling till ryska och ukrainska oligarker. Swedbanks ledning försökte tysta ner affärerna och bankens aktievärde rasade med 100 miljarder. VD:n Brigitte Bonneson fick sluta och blev åtalad för grovt svindleri.
I Honungsfällan fortsätter Alex Gordh Humlesjö och medförfattaren Lars Berge att berätta vad som hände efter reportagen i Uppdrag granskning, varför den ryska underrättelsetjänsten var intresserade av Swedbank och de avslöjanden som Uppdrag granskning gjort.
Samtalet tog sin utgångspunkt i tre olika perspektiv; produkten och vad boken handlar om, processen och vad det innebär att arbeta med undersökande journalistik i jämförelse med ett vetenskapligt arbetssätt, och avslutningsvis om hur hamnade vi här och där frågor om etik och moral lyftes.

Alex Gordh Humlesjö berättde att boken är en uppgörelse med de slutsatser som gjordes i reportagen i Uppdrag granskning. I och med att de skrev boken ville de undersöka vad det var för pengar som hade tvättats i Swedbank, var de kom ifrån och vad skulle de användas till. Efter ett tag insåg författarna att den handlade om en historia som har format hela 2000-talet. En historia som kan ses som en pusselbit i förklaringen till varför det är krig i Europa idag, varför Trump blivit vad till president, varför Storbritannien lämnade EU i form av Brexit, hela historien om splittringen av Europa. Samtalet fortsatte att handla om kulturella skillnader mellan västländer och Ryssland och hur de olika kulturerna påverkar varandra framför allt inom handelsutbyte och företagande.
Bino Catasús menade att om han skulle läsa boken som en avhandling så skulle det vara svårt att föra visa delar av innehållet till bevis. Forskare studerar ofta mikropraktiker, och med krav på ett vetenskapligt förhållningssätt. Det är skillnad mellan att skriva t.ex en akademisk artikel och ett debattinlägg. Diskussionen fortsatte att ta upp skillnaden mellan den vetenskapliga logiken och medialogiken. Avslutningsvis diskuterades de statliga tillsynsmyndigheternas roll och funktion i finansbranschen. Samtalet avslutades med frågor från publiken.
Senast uppdaterad: 21 november 2024
Sidansvarig: SBS