Ny student

Välkommen till Företagsekonomiska institutionen! När du blivit antagen till ett kurspaket eller program hos oss måste du aktivera ditt universitetskonto och registrera dig på de kurser som ingår i kurspaketet eller programmets första termin.

 

Universitetskonto

Inför terminsstart ska du aktivera ditt universitetskonto som du behöver för att få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

Efter aktiveringen kommer du att få ett bekräftelsemejl med vidare instruktioner hur du beställer ett universitetskort samt registrerar dig på din kurs.

Aktivera ditt universitetskonto här

Registrera dig här senast den 10 januari!

Det är viktigt att du registrerar dig i Ladok på din kurs eller ditt program mellan 3-10 januari för att behålla din plats. Uppdatera din mailadress i Ladok!

Webbregistrera dig här

 

Jag är antagen

Här hittar du information som är bra att läsa när du blivit antagen till en utbildning.

Vid varje terminsstart arrangerar Företagsekonomiska institutionen en egen Välkomstinformation. Som antagen student får du en inbjudan till Välkomstinformationen på institutionen. I år ges välkomstinformationen digitalt genom filmer och informationslänkar.
Läs mer och se filmerna med Välkomstinformation
 

Det finns även välkomstaktiviteter som arrangeras centralt på Stockholms universitet som du kan ta del av.
Här hittar du mer information om universitetets välkomstaktiviteter

Är du nyantagen på ett program och redan läst kurser som ingår i programmet, kan du i mån av plats få hoppa vidare i utbildningen.
Du måste kontakta studievägledare via mail senast den 10 januari. Ange ditt personnummer och skriv "Hoppa över termin" i ämnesraden.

Kontakt

Företagsekonomi: studievagledare@sbs.su.se
Reklam och PR: studievagledare.reklampr@sbs.su.se

Om du har blivit antagen men inte kan påbörja programmet den terminen kan du ansöka om att få anstånd med studiestarten. Skälet till anstånd ska normalt ha uppkommit efter anmälningstidens utgång.
Läs mer om att skjuta upp studiestarten

Om du har en funktionsnedsättning som gör att du kan behöva någon form av stöd i studiesituationen, ska du först ta kontakt med en samordnare på universitetet. Det finns särskilt pedagogiskt stöd för dig som har en funktionsnedsättning, exempelvis ADHD, nedsatt hörsel eller dyslexi. Stödet utformas alltid individuellt utifrån dina behov. Exempel på stöd är programvaror, anteckningshjälp eller anpassade examinationer.
Studera med funktionsnedsättning (91 Kb)
Ansök om stöd och anpassningar
 

Kontaktpersoner

studentstod@sbs.su.se

 

 

 

 

Vill du ta med tidigare studier inom ramen för din utbildning? Då ska du ansöka om ett tillgodoräknande.

Information om och hur du ansöker hittar du på examenssidan under rubriken Tillgodoräknande.

 

Om du har blivit antagen eller reservplacerad, men inte längre är intresserad av platsen är det viktigt att du lämnar återbud.

Återbud gör du på Antagning.se. Logga in och gå till 'Anmälan'.
Om du har registrerat dig måste du även lägga in avbrott på www.student.ladok.se

Att vara antagen med villkor betyder att du inte var behörig när anmälan till kurspaketet eller programmet gjordes. Du har då fram till och med terminsstarten på dig att uppfylla behörigheten.

 

Reservantagning är aktuellt när någon eller några som blivit antagna till en utbildning tackat nej till sina platser. Utifrån resultatet i urvalet kallas reserver i tur och ordning.

Alla som har blivit antagna till en utbildning dyker inte alltid upp. Därför antar vi fler sökande än vad vi har utbildningsplatser. Vi vet att många inte kommer att påbörja utbildningen och tar därför in extra många. Det innebär att vi inte behöver kalla reserver så fort någon hoppar av. Det här kallas att göra ett överintag. Eftersom vi gör ett överintag betyder det att reserv 1 i en urvalsgrupp inte automatiskt kommer att antas när en person i samma urvalsgrupp hoppar av. Den tomma platsen fylls av en person som ingår i överintaget.

 

Reservantagningen kommer att ske den 11 januari. Om du skulle få en plats från väntelistan får du ett antagningsbrev från Antagningen och ett informationsmail från Företagsekonomiska institutionen (Stockholm Business School, SBS). Du måste svara SBS senast den 13 januari för att behålla din plats.

Om du inte hört något ifrån oss den 12 januari har du tyvärr inte fått någon plats.

Du som blivit antagen som reserv:

Registrera dig i Ladok senast den 16 januari!

 Det är viktigt att du registrerar dig i Ladok på din kurs eller ditt program mellan 12-16 januari för att behålla din plats. Uppdatera din mailadress i Ladok!

De reserver som vi har skickat välkomstbrev till är:

Kandidatprogram i företagsekonomi:

Urvalsgrupp BI: reserv nr. 1-11
Urvalsgrupp HP: reserv nr. 1
Urvalsgrupp BII: reserv nr. 1-5

Företagsekonomi I kurspaket:

Alla behöriga sökande fick plats

Företagsekonomi II kurspaket:

Reserv nr. 1-10

Ämnesfördjupning:

Finansiering, kurspaket: inga platser
Redovisning, kurspaket: inga platser
Marknadsföring, kurspaket: APS reserv nr. 1-5
Organisation och management, kurspaket: SA reserv nr. 1-4

Företagsekonomi III kurspaket:

Marknadsföring: inga reserver
Redovisning: reserv nr. 1-2
Management: reserv nr. 1-5
Finansiering: inga reserver

Globala affärsstudier, kurspaket:

Alla behöriga fick plats.

Kandidatprogram i marknadskommunikation (GI):

Urvalsgrupp BI: reserv nr. 1-10
Urvalsgrupp BII: reserv nr. 1-3
Urvalsgrupp HP: reserv nr. 1-7

Reklam och PR I kurspaket:

Urvalsgrupp APS: reserv nr. 1-2
Urvalsgrupp BI: reserv nr. 1-2
Urvalsgrupp BII: reserv nr. 1-4
Urvalsgrupp HP: reserv nr. 1-2

Reklam och PR II kurspaket:

Alla behöriga fick plats

Reklam och PR III kurspaket:

Alla behöriga fick plats

Grundkurs i redovisning, 7,5 hp, kvällskurs:

Reserv nr. 1-60

Grundkurs i finansiering, 7,5 hp, kvällskurs:

Reserv nr. 1-6

 

Athena är Företagsekonomiska institutionens lärplattform. Athena ersätter Fastreg som användes fram till VT2020. Varje kurstillfälle/utbildning har en egen Athena-sajt och du kommer med på din kurs/utbildnings sajt automatiskt genom att registrera dig på kursen. Det kan ta en dag från att du registrerar dig i Ladok tills kursen syns i Athena. All kursspecifik kommunikation sker genom Athena. Här hittar du ditt schema, kursplan, kursmaterial och inlämningsuppgifter. Det är också här du anmäler dig till seminariegrupper.

För att komma till din kurssajt i Athena måste du vara registrerad på kursen (kontrollera i Ladok för studenter) samt ha ett aktiverat universitetskonto. Om du ändå inte hittar din/dina kurser i Athena så kontakta kurskoordinatorerna.

Här hittar du Athena.

Här hittar du information om hur du kommer igång med Athena.

På Serviceportalen hittar du frågor och svar om Athena.

Athena är ett universitetsgemensamt verktyg och därför kan du vända dig till universitetets Helpdesk om du har frågor. Ställ din fråga i Serviceportalen eller ring 08-16 19 99. Du kan bland annat få hjälp med att återställa ditt lösenord.

Athena i mobilen

Du kan ladda ner en gratis app och använda Athena i mobilen eller på läsplatta. Appen heter Itslearning och finns för iPhone och Android.
Här hittar du instruktion om hur du gör för att ladda ner appen till din mobiltelefon eller platta.

 

 

Institutionen är medlem i och stödjer flera studentföreningar, organisationer och nätverk som arbetar med att främja utvecklingen av forskning, utbildning, nätverkande och internationellt utbyte inom företagsekonomi.

Föreningen Ekonomena − Föreningen för alla studenter i företagsekonomi vid Stockholms universitet.
Föreningen har ett nära samarbete med Företagsekonomiska institutionens ledning, Advisory Board och har studentrepresentanter i institutionens beslutande organ.

Studentföreningen Marknadsakademien − en studentförening som erbjuder praktisk erfarenhet av marknadsföring.
Föreningen arrangerar företagsbesök, föreläsningar, företagscase, sociala evenemang och nätverkande med före detta medlemmar som numer jobbar i marknadsföringsbranschen.

 

Jag uppfyller inte behörighetskravet innan sista ansökningsdag, kan jag komplettera senare?

Ja, söker du till program på grundnivå eller Företagsekonomi I eller Reklam och PR I kan du komplettera ca 1/12 inför VT och ca 15/6 inför HT.

Ansökan till övriga fristående kurser i företagsekonomi/Reklam och PR: Läser du behörighetsgivande utbildning kan du bli villkorligt antagen, vilket betyder att du ska uppfylla behörigheten innan terminsstarten. Du kan inte räkna med tentor i januari/augusti, de hinner inte rättas i tid.

Jag vill läsa en av era 7,5-poängskurser hur går jag tillväga?

Det går inte att söka till en 7,5-poängskurs hos oss utan du kan söka till någon av våra Fristående kurspaket om 30 hp. När du är antagen på någon av dessa kan du välja att registrera dig på mindre än 30 hp av kurserna som ingår i kurspaketet. Du får endast läsa så många poäng som du är antagen till (inte mer).

Jag läser vid en annan högskola och skulle vilja byta till Kandidatprogram i företagsekonomi vid SU. Är det möjligt?

Det går endast att bli antagen genom att söka till program hos oss från början. Först när du är antagen gör vi en bedömning om vilka kurser du har läst som motsvarar kurser i företagsekonomi inom programmet och du placeras på rätt nivå/termin i mån av plats. Det finns oftast inte plats på termin 2 i Kandidatprogram i företagsekonomi 180 hp. Blir du antagen till programmet får du vänta en termin innan du kan påbörja termin 2.

Det går också att läsa till samma examen via fristående kurser.
Läs mer om kandidatexamen här

Var/när hittar jag schema, uppgift om vem som är kursansvarig och terminstider?

Vid respektive kurshemsida hittar du schema och kursansvarig. Du kan söka efter din kurs i den digitala utbildningskatalogen. Du hittar också information om dina kurser i Athena. Scheman för nästa termin brukar uppdateras dagen innan midsommarafton inför höstterminerna och ca 23/12 inför vårterminerna. Här hittar du terminstider.

Vad är en amanuens? Var hittar jag amanuensernas mottagningstider?

Amanuensen är en student på antingen på kandidat- eller masternivå som kan hjälpa dig om det är något du inte förstår i den kurs du läser.
Här hittar du amanuensernas mottagningstider

 

Kontakt

Alla mottagningstider är inställda. Studievägledarna nås via telefon eller mail. Telefontid: tisdag-torsdag kl. 9.30-10.30 samt 11:00-12:00.

Studievägledare
Studievägledare
Studievägledare
Studievägledare
På denna sida