Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Livia Oláh. Photo: Eva Dalin EU-politik behöver möta behoven från framtidens familjer 2018-11-13 Familjer i Europa blir allt mer varierade, samtidigt som befolkningen åldras. Därför behöver EU satsa på möjligheten att kombinera arbete och barn, för att få ekonomin och befolkningsstrukturen i balans. Det menar Livia Oláh, projektledare för ett EU-projekt om framtidens familj och samhälle.
  • Professor Stephen Hutchings från University of Manchester besöker JMK, Stockholms universitet. Foto: Svante Emanuelli © 2018 Expert: Västliga medier drar alla de ryska över en kam 2018-11-13 Västerländska medier ger ofta en missvisande bild av ryska medier. Det anser den brittiske forskaren och rysslandskännaren Stephen Hutchings som igår deltog i en mediekonferens vid Stockholms universitet.
  • Olof Palmes gästprofessur för år 2020 till Jason J. Czarnezki 2018-11-13 Vetenskaprådet har beslutat att tilldela Jason J. Czarnezki, professor i miljörätt vid Pace University i USA, Olof Palmes gästprofessur för år 2020. Under sin tid vid Stockholms universitet kommer han vara verksam vid Juridiska institutionen.
  • Omslag av Adam Hjorthéns bok Cross-Border Commemorations. Celebrating Swedish settlement in America, utgiven av förlaget  University of Massachusetts Press. Ny bok om svensk bosättarkolonialism i Amerika 2018-11-13 Idéhistorikern Adam Hjorthén skriver i sin nya bok om hur historier om svensk bosättarkolonialism i Amerika har använts för att främja sociala, politiska och kommersiella relationer mellan Sverige och USA.
  • Fler blommor runt äppelodlingarna kan ge högre skörd 2018-11-13 Vill bönder ha större äppleskörd bör de satsa på att öka mängden blommor runt äppelodlingarna. En ny studie gjord av forskare från bland annat Stockholms universitet visar att fler pollinatörer, såsom bin och blomflugor, dras till odlingen då – och chansen till pollinering ökar. Studien visar även att det inte verkar finnas någon motsättning mellan hög produktion och hög biologisk mångfald.
  • Lyckad konferens om Nättroll, ”fake news” och pratande robotar 2018-11-12 Tredagars-evenemanget SLTC2018 är nu avslutat med mycket lyckat resultat. Ca 110 deltagare var uttalat nöjda med såväl programmet, organisationen som förtäringen.
  • Elin Lundquist Foto: Privat Fåglar och skådare – en speciell gemenskap 2018-11-12 Vad driver fågelskådare och vad har de för förhållande till fåglar och andra skådare? En ny doktorsavhandling söker svaren om en fritidssysselsättning där mansdominansen nu utmanas och digitala verktyg ändrar förutsättningarna.
  • Barnets inre i fokus i Suzanne Ostens scenkonst för unga 2018-11-12 I en nyutkommen avhandling vid Stockholms universitet om Suzanne Osten analyseras Ostens scenkonst för unga ur ett konstnärligt och politiskt perspektiv.
  • Niandet är artigt eller nedlåtande – olika servicesvenska i Sverige och Finland 2018-11-12 Blir du niad eller duad i biljettkassan? Brukar du nia eller dua personalen? Ditt budskap kan uppfattas helt fel, beroende på om du gör det i Finland eller i Sverige. Camilla Wide i projektet IVIP intervjuas av svenska.yle.fi.
  • Sol Juarez, docent vid Institutionen för folkhälsovetenskap Foto: Sol Juarez Anslag för forskning om oavsiktliga hälsokonsekvenser av svensk föräldraledighetspolitik 2018-11-09 Sol Pía Juarez, docent vid Institutionen för folkhälsovetenskap, har av Vetenskapsrådet erhållit 5 604 000 SEK i forskninganslag för projektet ”De oavsiktliga följderna av svensk föräldraledighetspolitik: Ett hälsoperspektiv”.