Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Tre forskarutbildningar får omdömet hög kvalitet av UKÄ 2018-06-23 Under våren har forskarutbildningarna i barn- och ungdomsvetenskap, pedagogik och specialpedagogik utvärderats av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Alla tre utbildningar fick omdömet hög kvalitet, och bland de styrkor som lyfts fram är de starka forskningsmiljöerna på institutionerna. Dessa tre forskningsmiljöer beskrivs som dynamiska och utvecklingsorienterade.
  • Två SU-forskare inom spetsforskningsprogram 2018-06-21 Ytterligare två forskare vid Stockholms universitet utses till Pro Futura-forskare inom Riksbankens Jubileumsfonds satsning på spetsforskning inom humaniora och samhällsvetenskap.
  • Högsäsong på Askölaboratoriet 2018-06-20 Askölaboratoriet håller öppet för forskning, miljöövervakning, möten och utbildning året runt, men det märks en tydlig högsäsong på sommaren.
  • Foto: Tony Holm, Azote Musselodling i Östersjön - en ineffektiv åtgärd mot övergödning 2018-06-19 Att anlägga storskaliga musselodlingar är idag inte en kostnadseffektiv åtgärd för att minska övergödningen i Östersjön. Dels växer musslorna långsamt i det bräckta vattnet. Dels riskerar stora odlingar att skada havsmiljön mer än de hjälper den.
  • Helen Eriksson. Foto: Stockholms universitet Pappor med mycket resurser tar ut mer föräldraledighet 2018-06-19 Pappor som jobbar inom högkvalificerade yrken eller har högre lön tar ut fler föräldradagar. Detta jämfört med pappor som jobbar inom lågkvalificerade yrken eller tjänar mindre.
  • Almedalen, Visby Foto: Lars Asplund © Mostphotos Vi ses i Almedalen! 2018-06-18 Almedalsveckan firar nu 50 år. Sammanlagt medverkar IMS forskare i 7 seminarier och universitetets experter i ett 50-tal.
  • Astrid Söderbergh Widding och Joakim Malmström skriver under överenskommelsen om Centrum för paleogenetik. Foto: Karin Tjulin. Nytt centrum för paleogenetik 2018-06-15 En ny överenskommelse samlar Stockholms universitets och Naturhistoriska riksmuseets forskning i paleogenetik i det nya Centrum för paleogenetik.
  • Hallå där Nihad Bunar! 2018-06-15 ...som fått uppdrag av regeringen att utreda modersmålsundervisningen i skolan.
  • Kjell Grip, 79, har tagit sin doktorsexamen! 2018-06-15 Det är aldrig försent att ta doktorsexamen. Det är Kjell Grip på DEEP ett levande exempel på. Han har nämligen disputerat nu och avhandlingen visar bland annat att naturvården till havs i Sverige började långt senare än den på landsidan.
  • Arvid Lundberg. Foto: privat Arabiska våren och en ny förståelse av demokratisering 2018-06-15 I en aktuell studie föreslås ett nytt sätt att förstå varför protesterna under den arabiska våren föll samman. Med fokus på Jordanien och landets politiska kultur har Arvid Lundberg undersökt den arabiska vårens uppkomst och fall.