Samhällskollapser har fascinerat och skrämt människor i alla tider. Vad händer egentligen när en civilisation kollapsar? Hur väl stämmer vår bild av "kollapsen" med historiska exempel? Det berörs i avsnittet "Civilisationers undergång" av P3-podden "Dystopia", där bland andra professor Fredrik Charpentier Ljungvist medverkar.
Det 70 minuter långa radioprogrammet ”Civilisationers undergång” på Sverige Radio P3 i dess serie ”Dystopia” släpptes den 4 september.
Programmet behandlar samhällskollapser, vad som egentligen händer när civilisationer kollapsar och vad som orsakat sådana omskakande historiska händelser. Olika experter medverkar och ger sin bild av vad som utgör en samhällskollaps och diskuterar olika historiska exempel.
Fredrik Charpentier Ljungqvist, professor vid Historiska institutionen, Stockholms universitet, betonar att det till stor del ligger i betraktarens ögon vad som utgör en ”samhällskollaps” och att sådana kollapser snarare är undantag än regel oavsett hur hårt drabbade samhällen är av krig, naturkatastrofer, klimatchocker eller sjukdomar. Just eftersom samhällskollapser är så förhållandevis ovanliga är de också särskilt intressanta fenomen, menar Fredrik Charpentier Ljungqvist.
Romarriket är en av de civilisationer som många tänker på och vars "kollaps" tas upp i programmet Dystopia. Här ruinerna av Castors och Pollux tempel i Forum Romanum i Rom. Foto: Stoyanh, Mostophotos.