Fördelningen av utsläpp kan påverka stödet för miljöskatter

En ny studie tyder på att stödet för höjda miljöskatter är lägre i länder med bristande offentlig samhällsstyrning, särskilt om den icke-rika majoriteten av befolkningen står för en större andel av koldioxidutsläppen. Studien, som är Pär Daléns första avhandlingsarbete som doktorand vid Institutet för social forskning (SOFI), publicerades nyligen i International Journal of Sociology.

Porträttfoto av Pär Dalén
Pär Dalén. Foto: Magnus Dahl

Studien baseras på data från 41 länder mellan 1993 och 2020, med data från International Social Survey Programme (ISSP) och World Inequality Database. Genom att analysera både tvärsnitts- och longitudinella data undersöker studien hur fördelningen av koldioxidutsläpp hänger ihop med allmänhetens vilja att acceptera högre miljöskatter. 

Resultaten visar att stödet för miljöskatter är särskilt lågt i länder med bristande offentlig samhällsstyrning ("quality of government"), framförallt när den icke-rika majoriteten av befolkningen står för en större andel av utsläppen.

– Det är viktigt att kartlägga vem som bär kostnaderna för olika klimatåtgärder och vilka konsekvenser detta får, säger Pär Dalén. Den här studien tyder på att kvaliteten på samhällsinstitutioner spelar stor roll för att vinna stöd för miljöpolitiska åtgärder. En välfungerande stat tycks minska oron för att ökade miljöskatter slår hårt och orättvist mot grupper med begränsade resurser.

Artikeln, The Share of Carbon Emissions by the Non-Rich and Support for Higher Environmental Taxes in Cross-National and Longitudinal Perspective, är en av de första studierna som analyserar hur utsläppsfördelning och kvaliteten på samhällsinstitutioner samspelar i att forma allmänhetens stöd för miljöskatter.

Läs mer om Pär Dalén