Att stödja alla elevers delaktighet
Kommunikation är avgörande för elevers lärande och sociala utveckling. Men hur fungerar kommunikationen i anpassad grundskola för elever som har intellektuella funktionsnedsättningar?

I Sofia Wallins doktorsavhandling ”Supporting Communication in Schools for Students with Intellectual Disability: Augmentative and Alternative Communication and Partner Strategies", undersöks hur kommunikationen sker i klassrum för elever med intellektuell funktionsnedsättning. Inriktningen ligger på vardagliga gruppaktiviteter.
Studien utforskar turtagning, det vill säga hur deltagarna växlar mellan att ta initiativ till kommunikation eller svara på andras kommunikation, såväl som att vara uppmärksam eller distraherad när andra kommunicerar.
Studien utforskar turtagning, det vill säga på vilket sätt deltagare i ett samtal turas om att ha ordet, liksom kommunikationssätt och strategier som skolpersonal använder. Ett särskilt intresseområde är Alternativ och kompletterande kommunikation, så kallad AKK, där teckenspråkstecken och bilder är exempel på olika AKK-sätt.
Undersöker förändringar
– Jag undersöker kommunikationen, dels utifrån hur det kan se ut i den här typen av klassrum, och dels i relation till en insats som heter AKKtiv Kompis, säger Sofia Wallin.

AKKtiv Kompis riktas till skolpersonalen, som under lite mer än en termin går en kurs tillsammans, med både teori och praktiska övningar i kommunikation, AKK och olika strategier att använda med eleverna för att främja deras kommunikation.
– Jag undersöker både skolpersonalens användning av strategier och elevernas förändring.
Strategierna som undersöks kallas för "att uggla" och "pekprat". Att uggla handlar om responsiva strategier och innebär att personalen tittar och lyssnar på vad eleverna gör, väntar och visar förväntan, och sedan tolkar och bekräftar med hjälp av olika kommunikationssätt.
Pekprat betyder att personalen pekar på bilder samtidigt som de pratar, så ofta som möjligt, i vardagliga situationer.
– Aspekter som undersöks i elevernas kommunikation är antalet turer som eleverna tar och hur ofta de använder bilder för att kommunicera.
Viktiga insikter
Sofia Wallins forskning har resulterat i flera insikter, som att skolpersonalen många gånger dominerar interaktionerna i klassrummen och att bildbaserad AKK inte alltid finns tillgänglig, speciellt inte under fria aktiviteter.
Lärare kan framgångsrikt använda strategierna att uggla och pekprat i klassrummet och över tid öka användningen. Men uppföljningsträffar är viktiga för att användningen av pekprat inte ska upphöra.
Eleverna ökade också sina antal turer och användning av bilder efter insatsen. Vid uppföljning, ett halvår efter att personalen avslutat kursen, var ökningen betydlig.
– Det tyder på att insatsen kan göra skillnad men att eleverna behöver tid på sig innan det märks i deras kommunikation. Den behöver också kompletteras med individanpassade kommunikationssystem.
Aktiva insatser krävs
– Att kommunikationen i anpassad grundskola i Sverige på så många sätt liknar kommunikationsmönster i forskning från andra länder, var något som överraskade mig. Som att personalen dominerar interaktionerna och att AKK inte alltid finns tillgängligt i skolan. Detta trots att anpassad grundskola i Sverige generellt sett har högre personaltäthet och mindre grupper än i många andra länder. Det tyder på att det krävs aktiva insatser för att skolpersonalen ska ha möjlighet att främja elevernas kommunikation.
Intresset för kommunikation har Sofia Wallin haft länge.
– Jag har min bakgrund inom logopedi, med specialisering inom AKK. Jag ville undersöka den här insatsen för att få en bättre förståelse för om den är möjlig att tillämpa på ett bra sätt i skolmiljön och om den kan göra skillnad för eleverna.
Djupare förståelse
Insikterna är värdefulla för alla som är intresserade av kommunikation och AKK, speciellt i skolmiljö och särskilt i anpassad grundskola.
– Min forskning är till särskild nytta för personer i skolledningsposition, som kan få en inblick i hur kommunikationen kan se ut i vardagliga situationer och få exempel på metoder för att utveckla kommunikationen i förskola och skola, menar Sofia Wallin.
Välkommen till Sofia Wallins disputation!
Läs avhandlingen:
Supporting Communication in Schools for Students with Intellectual Disability: Augmentative and Alternative Communication and Partner Strategies
Senast uppdaterad: 28 november 2024
Sidansvarig: Specialpedagogiska institutionen