En studie av resursfördelning i Sveriges utbildningssystem
I Sverige finns ett av de mest omfattande finansieringssystemen för likvärdig utbildning. Varje år avsätter svenska staten över sex miljarder kronor till att förstärka det egna kapitalet inom utbildningssektorn.
Bild: Mostphotos
Statsbidraget för likvärdig skola bytte i år namn till Statsbidrag för stärkt kunskapsutveckling, men har fortsatt samma syfte: att stärka likvärdigheten i det svenska utbildningssystemet. Det är ett av de största statsbidragen i världen, sett till summan pengar per elev. Pengarna fördelas dessutom direkt till kommunala och privata huvudmän som själva får bestämma vad skolorna ska få för pengarna.
I artikeln “Governance dynamics and local autonomy in large-scale governmental funding: The case of Sweden’s campaign to improve equity” – av Carlos Rojas och Wieland Wermke vid Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet – undersöks hur statsbidraget används och vilka effekterna blir i utbildningssystemet. Studien visar hur en stor del av pengarna går till andra kostnader istället för till likvärdighetsarbete, och hur det blir kommunala chefer snarare än rektorer som bestämmer vad statsbidraget ska användas till.
Artikeln ger en djupare förståelse för förhållandet mellan stat, kommunala huvudmän och skolor.