Boel Westin.

- Jag och den övriga juryn gläder oss åt att få fördjupa kunskaperna om kandidaternas verk och gärningar. Nomineringslistan är en guldgruva för alla som är intresserade av världens barn- och ungdomslitteratur. Det är min förhoppning att listan blir spridd i alla tänkbara sammanhang som har med läsning och berättande för unga att göra, säger Boel Westin, ordförande i juryn för ALMA-priset, och professor i litteraturhistoria vid Institutionen för kultur och estetik, i ett pressmeddelande.

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Priset inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd.

Alla världsdelar finns representerade bland de nominerade författarna, illustratörerna, läsfrämjarna och berättarna. Se listan med de nominerade på alma.se här.

De nominerade kandidaterna har föreslagits av drygt hundra organisationer från hela världen. Dessa nomineringsinstanser, med expertkunskaper inom barn- och ungdomslitteratur, kan nominera kandidater från sitt eget land eller region, men också från andra länder.

Elina Druker i juryn

I juryn för ALMA-priset återfinns även Elina Druker, docent i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik.

Årets pristagare presenteras den 4 april i Stockholm.