Studievägledning för dig som är intresserad av att börja studera på DSV

Här har vi samlat information till dig som inte studerat på DSV tidigare.

 

Du kan välja mellan följande studier:

 

Om du har studerat på universitet eller högskola tidigare, men inte inom IT, har du två val för studier på DSV:

 1. Läs ett kandidatprogram och byt ut termin 5 mot 30 hp tidigare avklarade kurser. Då studerar du 2,5 år på DSV och kan sedan ta en kandidatexamen i data- och systemvetenskap, eventuellt med en inriktning beroende på vilket program du väljer. Inom Data- och systemvetenskapligt kandidatprogram kan mer än termin 5 bytas ut.
  Läs mer om kandidatprogram på DSV här
 2. Läs de fristående kurspaketen Data- och systemvetenskap I, II och III, och kombinera med 90 hp tidigare avklarade kurser för att kunna ta en kandidatexamen i data- och systemvetenskap.
  Läs mer om hur du sätter ihop en egen examen här
  Läs mer om våra fristående kurspaket här

 

 

Om du har läst minst 1 år (60 hp) inom IT kan det vara enklast för dig att fortsätta med fristående kurser hos oss och bygga din egen examen. Vi har tre kurspaket där de första två utgör det grundläggande året inom ämnet. Om du har läst motsvarande kan du börja direkt på Data- och systemvetenskap III (DSV III). Inom det kurspaketet kan du bland annat välja att skriva kandidatexamensarbete i data- och systemvetenskap.

För att vara behörig till DSV III behöver du ha 60 hp avklarade kurser inom IT (som inte överlappar varandra) inklusive 7,5 hp inom vart och ett av våra fyra kärnämnen:

 • Systemutveckling
 • Objektorienterad programmering
 • Databaser
 • Människa-datorinteraktion/interaktionsdesign

Om du är intresserad av att läsa DSV III och har läst kurser i ämnena som listas ovan, skicka gärna ett mejl till Studievägledningen på DSV innan du ansöker, så hjälper vi dig bedöma din behörighet. Bifoga eller länka till kursplaner som beskriver dina lästa kurser.
Läs mer om våra fristående kurspaket här

Om du läst mindre än 1 år inom IT, kan du välja om du vill fortsätta på ett kandidatprogram eller läsa fristående kurser.
Läs mer om kandidatprogram på DSV här
Läs mer om våra fristående kurspaket här

 

 

Kontakt

Du kan komma i kontakt med oss på olika sätt. Välj det som bäst passar för dina frågor:

 • E-post - för dig som är intresserad av att börja studera på DSV
  villstudera@dsv.su.se
  Vi svarar på mejl vanligtvis inom 2–5 arbetsdagar. Under anmälningsperioderna prioriterar vi mejl som kommer till den här adressen och strävar efter att ha kortare svarstid
 • Telefontid
  Vi erbjuder vägledning via telefon två gånger per vecka, se tider nedan. Vi har inget telefonkösystem. Om det är upptaget, lägg på och försök igen efter några minuter. Vid terminsstarterna begränsar vi samtalen till cirka 10 minuter för att så många som möjligt ska få komma i kontakt med oss.
 • Drop-in
  Vill du träffa oss digitalt är du välkommen att prata med oss via Zoom (videosamtal). Se tid och länk nedan.
 • Bokade samtal
  Boka vägledningssamtal via villstudera@dsv.su.se För snabbare hantering vill vi att du inkluderar detta i ditt mejl till oss:
  • de frågor/funderingar som du vill prata om under samtalet och
  • om du vill ha samtalet på plats i Nodhuset eller på Zoom.
Studievägledning för sökande till kandidatprogram och fristående kurser

Sök bland våra utbildningar