Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer
Den motsägelsefulla sojabönan
Sojabönan är en gröda som påverkar allt från miljö och hälsa till globala maktbalanser. Matilda Baraibar Norberg och Lisa Deutsch har följt dess väg genom världshistorien.
I Sverige ökar konsumtionen av flera sojaprodukter, till exempel som ersättning till köttfärs eller kycklingspett, och tofu har blivit en populär proteinkälla bland veganer, vegetarianer och människor som bara vill dra ner på sin köttkonsumtion.
Samtidigt inser många att storskalig odling av sojabönor har negativa effekter. Det senaste halvseklet har den globala produktionen av soja tiofaldigats, och sojaarealen förväntas fördubblas till år 2050. Detta har inneburit att skyddsvärda områden – bland annat regnskog i Amazonas – har blivit jordbruksmark.
Bara en försvinnande liten del av den globala sojaskörden på drygt 350 miljoner ton per år äts av människor. Merparten – hela 76 procent – går till att producera kött så billigt som möjligt.