Från historiska processer till samtida lovord - möt forskaren bakom uppmärksammad avhandling

Olov Lund disputerade i ekonomisk historia i september 2022 med en avhandling som under 2023 kom att prisas av både Kungliga Vitterhetsakademien och Högskoleföreningen. Här får vi reda på vilka processer och arbetssätt som ligger bakom framgångarna.

Ekonomhistorikern Olov Lund på sitt kontor i färd med att ytterligare förkovra sig inom ämnet. Foto: Gabriel Holmbom

Olov Lund disputerade i ekonomisk historia i september 2022 med avhandlingen "Nätverksstaten - Statsbildningsprocesser och rumsliga praktiker i senmedeltidens Sverige 1440-1520" som gavs ut på bokförlaget Augusti. Under 2023 tilldrog sig avhandlingen stor uppmärksamhet genom att erhålla Kungliga Vitterhetsakademiens utmärkelse för förtjänta vetenskapliga arbeten och strax därefter även Högskoleföreningens pris för framstående avhandling. Detta väcker såklart både aktning  men även nyfikenhet hos såväl kollegor som andra ämnesinsatta och intresserade. Vi ska därmed ställa några frågor direkt till Olov om hans avhandling och arbetet med denna.

Vad var det som fick dig att forska i just ekonomisk historia och hur valde du ämnet för din avhandling?

– Jag har alltid varit intresserad av historia och samhällsfrågor och att på något sätt arbeta med det har varit en dröm sedan barnsben. Jag arbetade med annat i tio år innan jag bestämde mig för att studera vid universitetet. Att det blev just ekonomisk historia är delvis en slump. Kandidat- och masterexamen tog jag i historia här på Stockholms universitet och när det sedan utlystes en doktorandtjänst i ekonomisk historia, med inriktning mot medeltida statsbildning, sökte jag och fick till min stora glädje tjänsten. Doktorandtjänsten ingick i ett större forskningsprogram där även tre seniora forskare och kollegor ingick. Vissa ramar för forskningsämnet var givna – staten, medeltiden och nätverk – men i övrigt så utformade jag projektet självständigt. Min nyfikenhet om vardagslivet och hur man rent praktiskt organiserade samhällslivet på olika nivåer har varit en viktig källa till inspiration.  

En fördel att ge ut på förlag är att man ofta har en redaktör som hjälper till med utformning och språkgranskning av avhandlingen.

Hur skulle du beskriva processen från ax till limpa i ditt arbete med avhandlingen?

– Forskningsprocessen och forskarutbildningen är både roliga och oerhört lärorika, även om resan bitvis är snårig och mödosam. De vanliga flosklerna om att vara strukturerad och planera arbetet, sätta tydliga deadlines och följa dem, att våga släppa ifrån sig text och arbete som är under utveckling, är egentligen inte floskler utan sanningar som kan vara svåra att leva upp till.

De vanliga flosklerna om att vara strukturerad och planera arbetet, sätta tydliga deadlines och följa dem, att våga släppa ifrån sig text och arbete som är under utveckling, är egentligen inte floskler utan sanningar som kan vara svåra att leva upp till.

För mig har det fungerat väldigt bra. Jag valde också att ge ut avhandlingen på förlag. Det finns för- och nackdelar med det. En fördel är att man genom förlaget ofta har en redaktör som hjälper till med utformningen av avhandlingen – främst estetiskt men också med bild- och figursättning, språkgranskning och liknande. En annan fördel är att avhandlingen kan få spridning även i populärvetenskapliga kanaler. En nackdel kan vara merarbetet med att söka tryckbidrag och förlag. Det är även viktigt att man kollar över villkoren för öppen publicering (open access). 

Prinsessan Christina, fru Magnuson, hedersledamot i Vitterhetsakademien delar ut pris till Olov Lund, vid Akademiens högtidssammankomst i Riddarhussalen. Foto: Eric Cronberg.

Har du några tips och råd till andra doktorander eller forskare?

– Att forska innebär mycket självständigt arbete, vilket i perioder kan upplevas som ensamt. Det är därför viktigt att delta i forskarseminarier och ta sig tid att åka på konferenser men även att ägna sig åt andra aktiviteter än arbete och forskning. För mig har det varit mycket givande och lärorikt att ingå i en forskargrupp och ett forskningsprogram med trevliga kollegor. Det i kombination med min utbildning i historia och forskarutbildningen i ekonomisk historia har bidragit till att utveckla mitt tänkande och mina färdigheter – vilket jag tror gjort mig till en bättre forskare och lärare. 

---

Du hittar Olovs avhandling på bokförlaget Augustis webbplats