Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap, återvänder till 1500-talets fritänkande humanism för att finna vägar framåt i en mörk tid. Hennes essä finns i både ljud- och textform hos bildningsmagasinet Anekdot.
Vår tids katastrofer har skapat en akut känsla av att tiden är utmätt. Klimatkris, flera pågående krig och auktoritära krafter skuggar vår samtid. Den psykiska ohälsan ökar lavinartat hos unga och många känner hopplöshet. Kan vi ens våga drömma om en framtid? Men kanske är det inte framåt vi ska blicka – utan bakåt. Historien har idag blivit en projektionsyta för nostalgi och bakåtsträvande, men skulle också kunna ge oss nycklar till nya sätt att leva. Carin Franzén återvänder till 1500-talets fritänkande humanism för att finna vägar framåt i en mörk tid.
Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik och studierektor för forskarutbildningen i samma ämne. I sin forskning kombinerar hon psykoanalytisk teori med kultur- och diskursteoretiska perspektiv och är överhuvudtaget intresserad av litteraturämnets teoretiska utveckling.
Anekdot är det digitala bildningsmagasinet där Sveriges bästa humanioraforskare berättar, förklarar och fördjupar. Det är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet.