Nytt ljus på konstens och arkitekturens utveckling på 1400-talets Iberiska halvö
En ny antologi utmanar den traditionella synen på konst och arkitektur på Iberiska halvön i slutet av 1400-talet. Costanza Beltrami, konstvetare vid Stockholms universitet, är en av redaktörerna.
Palacio de los Duques de Medinaceli i Cogolludo. Foto: Costanza Beltrami och Sylvia Alvares-Correa
Det brukar sägas att konsten och byggnadsstilen i Spanien och Portugal ändrades mycket på 1400-talet av att konstnärer, idéer och föremål kom från norra Europa. År 1492 har setts som en stor vändpunkt – som markerade slutet på den islamiska närvaron på halvön, början på globala möten och ett intensifierat utbyte mellan Iberiska halvön och renässansens Italien. Den här boken vill ge en bredare och djupare bild av historien. Genom att se på de spanska och portugisiska världarna tillsammans och betona de flerriktade migrationerna av både föremål och människor till och från halvön. Regionen blev ett konstnärligt centrum i nära kontakt med både Europa och resten av världen.
Boken ingår i serien Art and Material Culture in Medieval and Renaissance Europe och har titeln Art, Travel, and Exchange between Iberia and Global Geographies, c. 1400–1550. Den finns fritt tillgänglig online.
Costanza Beltrami är universitetslektor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Hon forskar på gotisk konst och arkitektur under sent 1400-tal och tidigt 1500-tal.