Serietidningen som undervisningsmaterial

Seminarium

Datum: fredag 13 september 2024

Tid: 09.30 – 12.00

Plats: Online på Zoom

Vid detta höstens första ReFIL-seminarium har vi bjudit in två forskare från Linköpings universitet. Lars Wallner presenterar två projekt om användningen av serier i utbildningen. Elin Nilsson har analyserat hur biståndshandläggare i teamkonferenser gemensamt löser problem relaterade till komplexa fall.

 

Program

9:30–10:40: Elin Nilsson, Linköpings universitet

Kontroll eller stöd? Problemlösning och professionella bedömningar i teamkonferenser inom vuxensocialt arbete

Om hur biståndshandläggare i teamkonferenser gemensamt löser problem relaterade till komplexa fall med klienter som upplever kognitiv försämring, med fokus på deras yrkesroller och bedömningar. Teamkonferenser inom svensk socialtjänst innebär att socialarbetare bedömer, tolkar och diskuterar hur de ska gå vidare med ärenden. Genom samtalsanalys av två sekvenser från 137 ljudinspelade fall, belyser vi hur handläggare använder strategier som hypotetiskt tal och delat ansvar för att förmedla institutionella rutiner och ge råd. Presentationen ger nya insikter i hur organisatoriska normer förstärks och professionella bedömningar konstrueras gemensamt.

Elin Nilssons profilssida på Linköpings universitet

 

10:50 – 12:00 Lars Wallner, Linköpings universitet

Serier som material i undervisningspraktiken

Under årtionden avfärdades serietidningar och grafiska romaner som lågkvalitativ litteratur och konst. Från 1950-talet fram till nyligen varnades föräldrar för att serier kunde påverka barns språkutveckling och beteende negativt. Men idag har serier blivit en etablerad del av populärkulturen och ett växande ämne inom akademisk forskning. Denna presentation kommer att diskutera två projekt om användningen av serier i utbildningen—ett i gymnasiet och ett i grundskolan (årskurs 4–6). Med hjälp av videodata kommer vi att undersöka hur serier kan integreras i undervisningen på ett effektivt sätt.

Lars Wallners profilssida på Linköpings universitet

 

Seminariet ges online på Zoom

Zoomlänk

 

 

Du som vill delta

Seminarierna är öppna, ingen registrering är nödvändig. Är du intresserad av att delta, skicka en intresseanmälan till någon av oss:  

Eva Insulander 
Ali Reza Majlesi
Gustav Lymer 
Eva Svärdemo Åberg 
Ulrika Bennerstedt