Nationella forskarskolan i socialt arbete (RSSW)

Den nationella forskarskolan i socialt arbete (RSSW*) är ett nätverk där 16 svenska universitet och högskolor ingår. Genom samverkan vill vi stärka och förbättra forskarutbildning och forskning i socialt arbete.

Forskarskolans inriktning är koordinering och initiativtagande till kurser, den arrangerar workshops och samordnar några av ämnets internationella kontakter.

Forskarskolan antar inte och finansierar inte egna forskarstuderande utan är en samarbetsorganisation för befintliga forskarutbildningar.

Om du vill få tillgång till forskarskolans nyhetsbrev, styrgruppsmötesprotokoll och andra dokument, kontakta vår administratör.

* In English: The Research School in Social Work (RSSW)

Forskarskolan bedrivs genom en styrgrupp med en ordinarie ledamot och en suppleant från respektive lärosäte. Dessutom ingår tre representanter för doktoranderna. Den leds och administreras från en utsedd värdinstitution på en period av tre år. Därefter utses en ny värdinstitution. Värdinstitutionen tar på sig ordförandeskapet i styrgruppen och forskarskolans löpande administration. Till forskarskolan knyts en föreståndare. Forskarskolan bekostas genom intern och extern finansiering. Styrgruppen antar årligen en budget och planerar verksamheten.

 

Aktuellt

Bästa kollegor,
Hoppas ni alla haft en skön och avkopplande sommar och en inte alltför tuff start på höstterminen!
När det gäller de kurser som utlovats till våren; Att teoretisera och Barn, unga och familj i ett välfärdsperspektiv finns det nu tider för båda kurserna samt kursinformation för den sistnämnda nedan. I skrivande stund är det lite osäkert om kursen Interventioner mot fattigdom kommer att ges i höst men jag återkommer om det.

I höst kommer Nationella forskarskolan att gå över från att vara ett nätverk med 16 lärosäten som bedriver forskarutbildning i socialt arbete till att vara en del av Förbundet Sveriges Socionomutbildningar (FSSOC). Forskarskolan kommer att organiseras som ett utskott i förbundet med representation från stora respektive mindre institutioner samt med en geografisk spridning. Forskarutbildningsutskottet kommer fatta beslut om vilka kurser som ska ges och även planera för workshops och seminarier. Värdskapet för forskarskolan kommer i november att gå över till Malmö universitet för fyra år framåt och ny föreståndare blir professor Erica Righard, Malmö universitet.

Dessa förändringar kommer inte vara särskilt märkbara för er doktorander: kurser som efterfrågas kommer fortsatt att ges på samma sätt som tidigare men hemsidan kommer att bli en del av förbundets hemsida, och er kontaktperson kommer bli Erica från november och framåt. Anslutningen av forskarskolan till förbundet ska ses som ett sätt att förena utbildningarna i socialt arbete på alla nivåer: från grund- och avancerad nivå till forskarutbildning. All utbildning i socialt arbete ska vila på vetenskaplig grund och vi ser forskarskolans anslutning till förbundet som ett sätt att stärka alla våra utbildningar.

Mer information om överflyttningen av värdskapet för forskarskolan kommer lite senare under hösten.

Allt gott,

Lena

 

Kurser och workshops vid Nationella forskarskolan i socialt arbete

MARS

Genus och våld i socialt arbete

Genus, våld och socialt arbete (pdf) (250 Kb)

Kursplan Genus, våld och socialt arbete (Tillgänglighetskontrollerad pdf) (124 Kb)

Läs mer och anmäl dig

MAJ

Sociologiska teorier för socialt arbete med fokus på makt, social ojämlikhet och motstånd 7,5 hp

Sociologiska teorier kursblad (TiA pdf) (114 Kb)

AUGUSTI

I bifogad fil finner ni praktisk och innehållslig information om sommarskolan 2024 som ges i regi av Nordisk-Baltiska nätverket för doktorander i socialt arbete (NBSW). Sommarskolan har i år som tema: Research about and with people in vulnerable positions. Temat är helt centralt för forskare i socialt arbete så missa inte chansen att träffa doktorander från de nordiska och baltiska länderna för föreläsningar, seminarier och diskussioner under en sensommarvecka på Jyllands vackra västkust.

Sommarskolan augusti 2024 (pdf) (187 Kb)

OKTOBER

Interventioner mot fattigdom

Kursen omfattar 3 tillfällen:

  • Örebro 21-22 oktober
  • Växjö 17-18 december
  • Malmö 10-11 februari

Bifogat ser ni kursbeskrivning och en presentation av kursens innehåll. Vid frågor, kontakta Rickard Ulmestig, Linnéuniversitetet (rickard.ulmestig@lnu.se)

Interventioner mot fattigdom – försörjningsstöd och aktivering, 7,5 eller 15 högskolepoäng (pdf) (106 Kb)

Kursbeskrivning Interventioner mot fattigdom (pdf) (60 Kb)

 

 

Barn, unga och familj i ett välfärdsperspektiv. Utsatthet och socialt arbete, 7,5 hp

Kursen ges under tidsperioden 2 januari 2025 till den 10 juni 2025 och tre av kurstillfällena är IRL:

3-4 februari: Socialhögskolan, Lunds universitet
7-8 April: Institutionen för socialt arbete,  Göteborgs universitet
9-10 juni: Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet

Kurstillfällena löper från lunch-lunch så man ska hinna resa till studieorten samma dag.

SASA005 Kursplan (305 Kb)

Kursen ges inom ramen för nationella forskarskolan i socialt arbete och i samverkan mellan tre lärosäten; Socialhögskolan i Lund, Institutionen för socialt arbete i Göteborg och Institutionen för socialt arbete i Stockholm.

Kursen placerar in socialt arbete med barn, unga och familj i ett välfärdsperspektiv, samt i en aktuell empirisk, barnrättslig och teoretisk forskningskontext. Under kursens gång behandlas forskning om social utsatthet, barn, unga och familj i relation till socialt arbete och andra samhällsinsatser, samt den sociala barnavårdens organisering, praktik och utfall. Olika sätt att inhämta och tillämpa kunskap inom området diskuteras och analyseras liksom problemdefinitioner och kunskapsläget ur olika teoretiska perspektiv, och i relation till en internationell kontext. Under kursens gång ska ni presentera och kritiskt reflektera över er egen forskning i relation till aktuell forskning om social barnavård och till kurslitteratur och olika teoretiska perspektiv. Undervisningen sker vid kurstillfällena i form av föreläsningar och seminarier där deltagarna presenterar och diskuterar kursuppgifter och avslutande kurspaper. Därutöver arbetar kursdeltagarna självständigt med kursuppgifter mellan kurstillfällena. Varje kursdeltagare presenterar i slutet av kursen ett skriftligt paper samt kommenterar ett paper författat av annan kursdeltagare.

Kursstart sker formellt online 2 januari 2025 då ni förväntas påbörja studierna på egen hand, genom att kritiskt granska en avhandling i socialt arbete och koppla den till ert eget avhandlingsarbete och en av kursböckerna, för diskussion vid första internatet. Kursen är därefter uppbyggd kring tre stycken kurstillfällen omfattande två halvdagar (från lunch till lunch); 2–3 februari (Lund), 7–8 april (Göteborg) samt 9-10 juni (Stockholm), samt däremellan kommunikation via mail/webb-plattform.

Vi kommer att använda kurssiten Canvas, där ni inför kursstart kommer finna mer information om kursen, kurslitteratur och studiehandledning där kursuppgifterna beskrivs.

Anmälan till kursen görs senast tisdagen den 15 oktober på ansökningsblanketten nedan som scannas och mailas till sandra.jeppsson@soch.lu.se
Antalet platser är begränsat till 20 deltagare.

Ansokningsblankett SASA005 (42 Kb)

Ansokningsblankett SASA005 (67 Kb)

Om ni har frågor om kursen; kontakta lina.ponnert@soch.lu.se eller någon av kursens lärare nedan.

Socialhögskolan, Lunds universitet: lina.ponnert@soch.lu.se, susanna.johansson@soch.lu.se

Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet: elin.hultman@socwork.gu.se monica.nordenfors@socwork.gu.se

Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet: david.palsson@socarb.su.se stefan.wiklund@socarb.su.se

 

Att teoretisera

26–27 mars (Lund)

17–18 juni (Alingsås)

24–25 september (Göteborg)

 

 

Under fyra år, från och med höstterminen 2020, är Stockholms universitet värdinstitution för forskarskolan. Föreståndare för forskarskolan under dessa fyra år är Lena Hübner vid Institutionen för socialt arbete.

Tidigare värdinstitutioner:

ht 2020 – vt 2024 Stockholms universitet
ht 2017 – vt 2020 Linköpings universitet
ht 2014 – vt 2017 Umeå universitet
ht 2011 – vt 2014 Göteborgs universitet
ht 2008 – vt 2011 Linnéuniversitet

 

 

Professorerna i socialt arbete tog våren 2008 initiativ till att samverka kring en forskarskola i ämnet.

Skälen har bland annat varit att antalet lärosäten med forskarutbildningsrättigheter har mer än fördubblats sedan 1999 men att de antar ett begränsat antal forskarstuderande vardera. Detta medför problem att bedriva ämnesspecifika kurser på enskilda lärosäten. En forskarskola har även bedömts som välmotiverad för att stärka ämnets vetenskapliga profil i relation till andra program- och forskarutbildningar. Ett ytterligare skäl är att underlätta ett mer långsiktigt och strukturerat internationellt samarbete inom ämnet. Forskarskolan deltar i ett nordisk-baltiskt nätverk för forskarskolor i socialt arbete som bland annat arrangerar sommarskolor och kurser för doktorander.

 

Vill du ha en kopia på något av dessa dokument från arkivet, kontakta vår administratör

Nyhetsbrev
 rssw-nyhetsbrev-nr-31-januari-2018 
 rssw-nyhetsbrev-nr-30-september-2017 
 rssw-nyhetsbrev-nr-29-augusti-2017 
 rssw-nyhetsbrev-nr-28-maj-2017 
 rssw nyhetsbrev nr 27 mars 2017 
 rssw-nyhetsbrev-nr-26-januari-2017 

Protokoll från styrgruppsmöten
 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte Nationella forskarskolan 2021 
Minnesanteckningar från styrgruppsmöte Nationella forskarskolan 2020 
 rssw-minnesanteckningar-styrgruppsmöte-10-oktober-2018 
 rssw-minnesanteckningar-15-september-2017  
 rssw-minnesanteckningar-16-september-2016
 rssw-minnesanteckningar-18-september-2015
 rssw-minnesanteckningar-19-september-2014
 verksamheten-forskarskolan-2008-2011
 styrgruppsledamoter-forskarskolan-2008-2011
 styrgruppsledamoter-forskarskolan-2012 

Doktorandenkät 2018
Enkätsvar 2018 doktorander RSSW, ISV, 2018-10-02 

Doktorandenkät 2015
Sammanstallning-doktorandenkat-maj-2015 

Genomförda kurser och workshops
Genomförda kurser och workshops 

Relaterade dokument
ansokan-om-baltisk-forskarskola-2008
bakgrund-och-genomforande-nationell-forskarskola-i-socialt-arbete-2008 
rapport-fran-malardalens-hogskola-om-socionomutb-forskarutb-avhandlingar-i-socialt-arbete-1980-2012 

 

Kontakt

RSSW har doktorandrepresentanter som Du kan kontakta om du har frågor.

Kristina Bromark, vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet
kristina.bromark@socarb.su.se

Caroline Hansen, som studerar vid Linnéuniversitetet
caroline.hansen@lnu.se

Frida Höglund, vid CESAR, Uppsala universitet. frida.hoglund@soc.uu.se

Ida Kjellberg, vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. ida.kjellberg@socwork.gu.se

 

Ordförande RSSW
Administratör RSSW

Sök bland våra utbildningar