Gymnasiearbeten på kemiska sektionen

Upplev forskning i riktig forskarmiljö! Kemiska sektionen erbjuder gymnasieelever möjligheten att få göra sitt gymnasiearbete på Stockholms universitet med handledning av forskare och forskarstuderande under vecka 44. Det ingår två möten med din handledare. Det första mötet är 11 september på Vetenskapens hus. Projektet avslutas den 6 mars med en obligatorisk posterutställning.

 

Projekt läsåret 2024-2025

Ansökan sker via Vetenskapens hus 23 augusti till 1 september 2024.

Länk till Vetenskapens hus för anmälan och information

Nedan kan du läsa mer om de projekt för gymnasiearbeten som erbjuds på kemiska sektionen läsåret 2024/25 och om tidigare elevers upplevelser. 

Antocyaniner är molekyler som finns i många frukter och grönsaker. De finns ofta i röda bär, vindruvor, äpplen, kål och högpigmenterade växter. Antocyaniner är pH-känsliga och har ett brett utbud av färger. I projektet kommer vi att extrahera antocyaniner från olika växter i organiska lösningsmedel och separera antocyaninerna med tunnskiktskromatografi (TLC). Vi kommer också att undersöka temperaturberoendet och pH-beroendet för specifika färger för att avgöra vilka antocyaniner som finns i olika frukter och grönsaker.
 
Ta gärna med frukt, grönsaker eller örter som du tror innehåller antocyaniner, eller olika växtdelar (rötter t.ex. morötter, löv t.ex. hibiskus- eller fjärilsärte, eller frukt t.ex. hallon eller blåbär) för att utforska var antocyaniner finns.

Handledaren är forskare i Gunnar von Heijnes grupp på Institutionen för biokemi och biofysik och handledningen ges på engelska.
 

För att ta fram (syntetisera) nya organiska molekyler till exempelvis läkemedel, sätter man ofta ihop mindre molekyler till större partiklar. Förhoppningsvis har den nya substansen den effekt i kroppen man tänkt sig.

I det här projektet får du lära dig mer om mekanokemi - en metod som är välkänd inom läkemedelsindustrin, men som är ett nytt område inom den organiska syntesen.

Du genomför en specifik reaktion på olika sätt, för att bättre förstå vad som händer i processen. Sen utvärderar du dina resultat enligt principerna för grön kemi, tillsammans med andra kriterier som du ställer upp tillsammans med din handledare. 

Handledaren är forskare i Berit Olofssons grupp på Institutionen för organisk kemi och handledningen ges på engelska. 

Är du nyfiken på att lära dig mer om grön kemi? Läs mer hos Beyond Benign (webbsidan är på engelska).

Sressed bacterias

Grönt fluorescerande protein (GFP) är ett protein, som fluorescerar grönt vid belysning med blått eller ultraviolett ljus. GFP används inom bioteknik för att visualisera cellprocesser. När GFP-uttryck i bakterier kontrolleras av en promotor som naturligt reagerar på fysiologiska stressfaktorer, kan vi se bakterier ändra färg när de upplever stress. Stress kan bero på upptäckt av toxiner, ogynnsamt pH, låga syrekoncentrationer etc. 

I det här projektet får du möjlighet att undersöka GFP+-bakteriers stressnivåer.

Handledaren är doktorand i Peter Brzezinskis grupp på Institutionen för biokemi och biofysik. Handledningen ges på engelska. 

Katalysatorer är kemiska verktyg. De påskyndar inte bara processer, utan skapar även förutsättningar för att specifika reaktioner ska ske effektivt. Synteser med katalysatorer gör kemin mer hållbar utifrån principerna för grön kemi. Vid hydrering av 4-hydroxi-bensyliden-aceton erhålls olika produkter beroende på vilken katalysator som används. Denna organiska syntes är i fokus för detta gymnasiearbete.

Handledaren är doktorand i Bélen Martin Matutes grupp på Institutionen för organisk kemi och handledningen ges på engelska. 

Studera förekomsten av textilrelaterade kemikalier i ett antal utvalda tyger. Undersök hur antalet tvättar påverkar innehållet av olika kemiska ämnen i tyget. Analysera prover med hjälp av lösningsmedelsextraktion följt av gaskromatografi (GC) för analytisk separation och detektion med hjälp av masspektrometri (GC/MS)12, samt om tid medges även analys med vätskekromatografi kopplad till högupplösande masspektrometri (LC/HRMS).

Handledaren är doktorand i Ulrika Nilssons grupp på Institutionen för material- och miljökemi och handledningen ges på engelska. 

Pappersbaserade analytiska enheter (PAD) gör det möjligt att integrera en komplett labbest i ett papper på några centimeter. Det är ett miljövänligt och kostnadseffektivt system som möjliggör decentraliserad och medborgarledd analys i miljöer med begränsade resurser. I projektet får du utveckla ett pappersbaserat system för att detektera karbonater i sötvatten. Systemet integrerar kolorimetrisk tirering i miniformat som gör det möjligt att detektera karbonathalterna i vatten på några minuter med blotta ögat eller med en smartphonekamera. 
Projektet lär dig hur man tillverkar och analyserar pappersbaserade system. Riktiga vattenprover analyseras och jämförs med standardmetoder (titrering) för att validera den potentiella användningen av det pappersbaserade systemet. 

Handledaren är forskare i Nicole Pamms grupp på Institutionen för material- och miljökemi och handledningen ges på engelska. 

 

Ebba och Martina utvecklade bioplast från alger på MMK

Kan alger vara ett bra råmaterial för att utveckla bioplaster? Det frågade sig Ebba och Martina från Kungsholmens gymnasium då det kontaktade kemi vid SU för att göra sitt gymnasiearbete.

Läs mer och hör dem berätta här

 

Hedvig undersökte astrocyters aktivitet i mänsklig vävnad vid ALS.

Hedvig är intresserad av neurovetenskap och kom till Eva Hedlund på DBB för att titta närmare på astrocyters aktivitet i mänsklig vävnad vid ALS.

Läs mer om hennes upplevelse här

 

Kontakt

På denna sida