Gymnasieportal
Intresset för eftergymnasiala studier är stort. Det tycker vi är kul! På den här sidan har vi därför samlat material som kan vara relevant för er som antingen studerar eller undervisar i samhällsvetenskap eller geografi på gymnasiet, eller har ett intresse för kulturgeografi och samhällsplanering.

Vill du få mer information om spännande event för gymnasieelever och ny forskning från Kulturgeografiska institutionen?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Besök oss för föreläsningar

Vi på Stockholms universitet märker att det finns ett stort intresse och nyfikenhet för universitetsstudier bland landets gymnasieelever. Därför anordnar vi på Kulturgeografiska institutionen kostnadsfria föreläsningar för gymnasieklasser med våra engagerade lärare och forskare! Föreläsningarna utgår från aktuell forskning som bedrivs på institutionen och ger dina elever en försmak till hur det är att studera på universitet.
Kontakta oss för en föreläsning!
Ämnes- och kompetensutveckling
Vill du diskutera hur vi kan medverka i din skolas arbete med ämnes- och kursutveckling, kompetensutveckling för lärare, i arbetet med projektarbetet eller gymnasiearbetet eller kanske på något annat sätt? Kontakta studierektor Johan Berg, johan.berg@humangeo.su.se, 08-16 48 32.
Miniföreläsningar online

På vår YouTubekanal kan du hitta föreläsningar och annat smått och gott. Här har vi också live-sändning under hösten, speciellt för dig som går i gymnasiet och funderar på vad du ska göra efter studenten. Med hjälp av spelet "Cities: Skylines" reder vi ut vad kulturgeografi och samhällsplanering är och hur påverkar det oss som individer och samhället i stort. Eftersom vi live-sänder kan även du som tittar vara med och få svar på dina frågor om universitetsstudier. Alla sändningstider hittar du i vår kalender. Join in!
Vad kan man jobba med efter studierna?

Kulturgeografiska institutionen erbjuder kurser och program inom kulturgeografi, samhällsplanering och geografi, vilka banar väg för en bred arbetsmarknad. Studenter som tagit examen hos oss – våra alumner – arbetar bland annat som utvecklare och projektledare. Vanliga arbetsplatser är kommuner, myndigheter och företag. Möt våra studenter och alumner i intervjuerna nedan och få inspiration till vad du kan göra efter studenten.
Hillevi, masterstudent i kulturgeografi

Foto: Jens Lasthein
Hillevi är masterstudent vid Kulturgeografiska institutionen. På länken nedan berättar hon om hur det är att plugga kulturgeografi på masternivå och det finns även ett formulär, där du har möjlighet att ställa frågor till Hillevi.
Joshua, tidigare masterstudent i i globalisering, miljö och social förändring

Foto: Privat
Joshua kommer från Storbritannien men flyttade till Stockholm för att läsa masterutbildningen i globalisering, miljö och social förändring på Stockholms universitet. Nu är han doktorand vid Kulturgeografiska institutionen. På länken berättar han hur det är att flytta till Stockholm och studera på universitetet. Filmen är på engelska.
Fördjupande fakta
Är du intresserad av att veta mer om det kulturgeografiska fältet? Nedan har vi samlat länkar till olika sidor där du kan hitta mer information om bland annat samhällsplanering och geografi.
Länkar till tidskrifter, poddar och annat intressant
Bygd och natur
Sveriges hembygdsförbund har gett ut tidningen Bygd och natur i över 100 år. I den kan du bland annat läsa reportage och intervjuer om hembygd samt natur- och kulturarvsfrågor.
Läs Bygd och natur från år 1920-2023
Läs Bygd och natur från år 2024
Cities & Society
Våra kollegor på Universitetet i Oslo har en podcast och seminarieserie om forskning om urbangeografi, där man bjuder in experter på ämnet för intressanta samtal. I två av avsnitten kan du höra våra forskare:
What is residential segregation and how can we best study it?
Gäst: Eva Andersson, professor. Läs mer om hennes forskning här.
Is the city the only place where cultural practices can thrive?
Gäst: Dominic Power, professor. Läs mer om hans forskning här.
Föreningen för samhällsplanering
Föreningen för samhällsplanering, FFS, är en ideell förening som bland annat arbetar med kunskapsutveckling och riktar sig till den som är intresserad av samhällsplanering på både nationell och regional nivå.
Se FFSs webbinarier och lyssna på deras podcast
Geografiska Notiser
Geografiska Notiser är en medlemstidning som Geografilärarnas Riksförenings ger ut fyra gånger per år, den enda svenska i sitt slag!
Läs Geografiska Notiser här
Learning from the World
Learning from the World: Housing Policy Conversations with International Experts är en video podcastserie som är en del av the Lewis Center for Regional Policy Studies vid UCLA. I podden intervjuar professor Paavo Monkkonen experter frpn olika länder om hur olika bostadspolitiska åtgärder genomförs i deras respektive länder. I ett av avsnitten är Ida Borg, forskare vid Kulturgeografiska institutionen, gäst.
Naturvårdsverket
Naturvårdsverket är en statlig myndighet för miljöfrågor, som driver och samordnar Sveriges miljöarbete. Myndigheten publicerar rapporter som är gratis att ladda ner. Ett urval av dem hittar du på länken nedan.
Läs Naturvårdsverkets publikationer om samhällsplanering
Ymer
Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, SSAG, har sedan 1881 gett ut årsboken Ymer. Flera nummer finns att ladda ner som pdf.
Läs Ymer här
Fler funderingar?

Universitetsstudier skiljer sig en hel del från gymnasiala studier – inte minst om man samtidigt flyttar hemifrån och till en ny stad. Därför har vi sammanställt en lista med matnyttiga länkar som hjälper gymnasieelever till nästa stora steg i livet. Den som har frågor och funderingar som inte besvarats här, är alltid varmt välkommen att kontakta vår studievägledare Veronica. Hennes kontaktuppgifter hittar du längst ner på den här sidan.
Användbara länkar
Kontakt

- Besöksadress
Geovetenskapens hus, rum X331
Svante Arrhenius väg 8, Frescati
- Mottagningstider
Drop in eller efter överenskommelse.
- Telefontider
Tisdag–torsdag kl. 09.00–10.00.
Senast uppdaterad: 9 september 2024
Sidansvarig: Kulturgeografiska institutionen