Forskningspersoner sökes
Rekrytering av forskningspersoner till forskningsprojekt kan ske på olika sätt, men ibland behöver våra forskare frivilliga som anmäler sig som forskningspersoner inom olika studier.
Det här är en samlingssida för sådana studier – och för dig som vill stödja vår forskning genom din medverkan. Klicka på länkarna för att läsa mer om de olika studierna och för att se om de kan passa för dig.

Hitta en studie som du kan vara med i
Uppfattningar om föräldrar
Vill du bidra till forskning om människors spontana uppfattningar om föräldrar. I så fall är du mycket välkommen att klicka på länken nedan till enkäten som tar högst fem minuter att genomföra. Ansvarig för studien är Marie Gustafsson Sendén, professor, Stockholms universitet.
Vill du delta som kontrollperson i Fatigue-studien?

Långvarig komplicerad trötthet, så kallad fatigue, innebär trötthet som inte går över vid vila. Under den pågående pandemin har många rapporterat bestående trötthet trots lindrig COVID-19. Nu är alla patienter inkluderade i studien och vi söker kontrollpersoner utan långvarig trötthet.
Vem kan söka?
- Du ska vara 18–65 år
- Inte lida av långvarig trötthet
Ansvarig forskare är Anna Andreasson, docent, Stockholms universitet
Sociala attityder mot personer med neurodiversitet

Det här projektet undersöker hur andra människors attityder påverkar personer med autism och ADHD och hur dessa påverkar deras välbefinnande och psykiska hälsa.
Genom en enkätundersökning och intervjuer önskar forskarna till exempel studera mikroaggressioner, stress, ensamhet och maskering (att dölja sitt sätt att vara).
Ansvarig är docent Nora Choque Olsson.
Läs mer om projektet och anmäl ditt intresse
SAGA söker deltagare till sömnstudie
Känner du eller arbetar du med ungdomar med autism som lider av sömnproblem? Nu söker vi deltagare till vår studie SAGA (Sova Gott vid Autism).
Genom studien erbjuder vi en kostnadsfri internetbaserad KBT-behandling för ungdomar med autism och sömnproblem. För att vara med ska man vara mellan 13 och 17 år gammal. Tipsa gärna personer du tror kan vara intresserade!
För anmälan eller frågor: saga@iterapi.se
Läs mer om studien och anmäl intresse
Inga studier som passar dig just nu?
Då kan vi tipsa dig om att följa Psykologiska institutionen på LinkedIn och att prenumerera på vårt Nyhetsbrev, där vi då och då annonserar om projekt som behöver forskningspersoner till sin forskning.
Senast uppdaterad: 24 mars 2025
Sidansvarig: Psykologiska institutionen