Masterprogram i statsvetenskap
Masterprogrammet i statsvetenskap erbjuder bredd och fördjupning inom studiet av politik. Programmet syftar till att utveckla en kritisk förståelse av ämnets praktiska och teoretiska dimensioner, samt utrusta studenter med ett mångsidigt paket analytiska och metodologiska färdigheter.

Programmet blandar yrkesförberedande inslag med spetskurser i statsvetenskap, och består av både obligatoriska och valbara kurser. Alla kurser i programmet ligger på avancerad nivå. Programmet undervisas på engelska och svenska.
-
Programöversikt
Under programmets första år blandas obligatoriska kärnkurser med valbara specialiseringskurser. Studenter väljer kurser från institutionens kursutbud på avancerad nivå. Antalet platser på de valbara kurserna är begränsat och fördelas enligt meritvärdering från antagningen.
Masteruppsatsen skrivs under den tredje terminen. Ämnet för uppsatsarbetet väljs i samråd med handledare. Under termin fyra finns möjligheten att genomföra en yrkesförberedande praktik och/eller, studera utomlands som utbytesstudent, och/eller läsa kurser valda i samråd med studierektor.
År 1
Termin 1
Period A & B
Samhällsvetenskapliga analysinriktningar
Kursansvarig lärare: Magnus ReitbergerPeriod C valbara kurser
Politics of Equality
Kursansvarig lärare: Jouni ReinikainenInstitutioner och politisk kultur i Sverige
Kursansvarig lärare: Tommy MöllerInternational Security Politics
Kursansvarig lärare: Lukas HegeleGlobalization, Economy and Politics in Asia
Kursansvarig: Henrik BerglundPeriod D valbara kurser
EU som politiskt system
Kursansvarig lärare: Ulrika MörthGlobal and Regional Governance
Kursansvarig lärare: Jonas TallbergNational and Global Equality Policies: Goals and instruments
Kursansvarig lärare: Lenita FreidenvallEnvironmental Politics - Governing the Anthropocene from Local to Global
Kursansvarig lärare: Andreas DuitTermin 2
Period A
Demokratianalys
Kursansvarig lärare: Magnus ReitbergerPeriod B valbara kurser
Towards Emancipation: Feminist Theories and Strategies During 200 Years
Kursansvarig lärare: Maria Jansson och Maria WendtUnipolarity Without Hegemony - Pax Americana in the 21st Century
Kursansvarig lärare: Kjell EngelbrektInternational Political Theory
Kursansvarig lärare: Hans AgnéGlobal Climate and Environmental Politics
Kursansvarig lärare: Naghmeh NasiritousiPeriod C & D
Statsvetenskapliga metoder
Kursansvariga lärare: Ludvig Norman (Kvalitativa metoder) Kåre Vernby (Kvantitativa metoder)År 2
Termin 3
Period A-D
Självständigt arbete i statsvetenskap för masterexamen
Termin 4
Period A-D
Inom masterprogram i Statsvetenskap erbjuds kursen ”Yrkesförberedande praktik”, 15, 22,5 eller 30 hp.
Yrkesförberedande praktik i statsvetenskap 15 hp
-
Så ansöker du
Antagning till programmet görs en gång per år, till höstterminen. Ansökan görs via antagning.se. Alla dokument du vill inkludera i din ansökan ska laddas upp på antagning.se enligt instruktionerna angivna där. Inga dokument ska skickas till institutionen.
Ansökningsperiod för våra svenska masterprogram är 15 mars till 15 april.
Behörighet
Det grundläggande behörighetskravet för att läsa masterprogram är en examen på grundnivå om minst 180hp.
De särskilda behörighetkraven för Masterprogram i statsvetenskap är Svenska B och Engelska B, samt akademisk grundexamen om minst 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng i statsvetenskap, eller motsvarande.
Har du pågående studier kan du bli villkorligt behörig vad gäller kraven på en examen och 90hp i statsvetenskap. Villkoret är då att du ska uppfylla behörighetskraven vid programstart. Läser du utomlands måste detta styrkas med ett intyg.
Urval
Bland de sökande som uppfyller behörighetskraven görs ett urval. Urvalet baseras på betyg på högskolekurser.
Frågor?
Om du har frågor gällande antagningsprocessen eller den grundläggande behörigheten kan du vända dig direkt till Antagningsservice (antagning.se), eller till Antagningen vid Stockholms Universitet (studentavdelningen@su.se).
För frågor gällande den särskilda behörigheten, urvalet eller programmet vänligen kontakta master@statsvet.su.se.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Min utbildning har inspirerat mig
Hélène Sevastik läser masterprogrammet i statsvetenskap. Det bästa med statsvetenskap tycker hon är att allt du läser är så relevant och hjälper dig att förstå vad som sker i samhället.
Möt våra lärare
Sanningssökandet - det roligaste med att vara forskare
Sanningssökandet och möjligheten att få djupdyka i spännande ämnen är det som Eva Erman uppskattar mest med sitt jobb. Hennes forskning kretsar kring demokratiteori och filosofisk metod.
Berätta om din forskning!
- Jag har två olika forskningsspår. Det första handlar om demokratiteori och framförallt global demokrati, alltså demokrati bortom staten. Jag forskar kring normativa frågor, dvs frågor om hur vi bör leva och organisera vårt samhälle, som till exempel: bör vi demokratisera EU, och i så fall, vilka aktörer bör vara med? I ett av mina forskningsprojekt undersöker jag hur civilsamhället kan bidra till att göra internationella organisationer mer demokratiska.
Mitt andra forskningsspår är metod inom politisk filosofi. Det handlar om vilka metoder vi använder för att formulera normativa teorier och principer, som till exempel rättviseprinciper eller demokratiprinciper. Kärnfrågan blir här inte vad rättvisa är utan hur vi kommer fram till vad rättvisa är.
Varför blev det statsvetenskap?
- Jag började läsa Beteendevetenskaplig linje på universitetet. I utbildningen ingick det att läsa socialantropologi och jag trodde från början att jag skulle bli socialantropolog. Men när jag under ett seminarium insåg att socialantropologernas metod var sk. ’deltagande observation’, vilket går ut på att vara ”en fluga på en vägg”, så insåg jag att det inte var något för mig. När jag sedan började läsa statsvetenskap och framförallt grundkursen i politisk teori så var det som att hitta hem. Att få ägna sig åt frågor om vad vi bör göra, vad är rättvisa, vad är demokrati – det passade mig.
Vad undervisar du för kurser?
- Jag undervisar kurser i internationell politisk teori och demokratianalys. Jag handleder även studenter som skriver masteruppsats.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
- Det är sanningssökandet. Hela processen med att få djupdyka i ett ämne och sedan försöka hitta något som ingen kommit på tycker jag är otroligt kittlande och barnsligt rolig.
Har du något råd till blivande studenter?
- Gå efter passion och inte vad du tror är strategiskt lämpligt. Du ska hitta det som väcker ett genuint intresse hos dig. Var sedan beredd på att ägna tid i kunskapsinhämtandet. Det tar tid att lära sig saker och låt det göra det. Men stor kunskap krävs för att ens kunna utveckla ett kritiskt tänkande.
Namn: Eva Erman
Titel: professor
Drömyrke som barn: stins (en sån som viftar med en skylt när tåget kan åka från stationen) -
Kontakt
Studievägledare
studievagledare@statsvet.su.seStudentexpeditionen
studentexpedition@statsvet.su.se