Specialpedagogikens dag 2025 – systematiskt utvecklingsarbete
Onsdag 12 mars 2025 samlas forskare och specialpedagoger digitalt för en konferens om hur förskolor och skolor kan utvecklas för att möta alla barns och elevers behov. Temat för årets upplaga av Specialpedagogikens dag är ”Systematiskt utvecklingsarbete i förskola och skola”. Programmet bjuder på ett brett spektrum av exempel på kvalitetsarbete.

Den årliga konferensen i regi av Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet, är kostnadsfri och tillgänglig för alla. Hela dagen teckenspråkstolkas och direkttextas.
– Vi anordnar Specialpedagogikens dag varje år för att dela med oss av ny kunskap inom specialpedagogik, berättar Jenny Wilder, prefekt på Specialpedagogiska institutionen. Det här blir sjuttonde gången i rad. Det är extra kul att evenemanget brukar vara så väldigt välbesökt, ofta med flera tusen deltagare. Konferensen i år bjuder på en riklig blandning av erfarenheter och exempel från både forskning och praktik.
Höjdpunkter i programmet
Niclas Rönnström, docent vid Stockholms universitet, belyser de ökade kraven på skolors förmåga att hantera mångfald och att leverera utbildning av hög kvalitet för alla elever. Med utgångspunkt i både lagkrav och praktiska förutsättningar, lyfter han fram hur skolledare kan tänka nytt kring organisation och samarbete.
Hur elevernas aktuella kunskaper och behov kan fungera som katalysatorer för undervisningsutveckling, presenteras av Anette Jahnke från forskningsinstitutet Ifous. Med exempel från aktionsforskning och datadrivna arbetssätt visar hon hur elevernas kunskaper och behov kan driva på förändring.
Sven Persson, seniorprofessor vid Malmö universitet, belyser hur pedagogiska relationer kan utvecklas med hjälp av observationer och aktionslärande. Genom att analysera interaktioner mellan barn och personal kan förskolans kvalitet höjas och varje barn få stöd att utvecklas enligt den egna potentialen.
Tillit en förutsättning
Vikten av tillit mellan skolans alla professioner lyfts fram av Ulf Jederlund, lektor vid Specialpedagogiska institutionen. Han presenterar hur tillit mellan ledning och kollegor kan skapa förutsättningar för kollektivt lärande och hållbara förbättringar.
Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, håller som vanligt i ett eftermiddagsspår med ett separat program. Tillsammans med Skolverket presenterar de också en programpunkt på förmiddagen om kvalitetsdialoger i utvecklingsarbete.
Rektor Åsa Bergström, Magelungen grundskola, Uppsala, delar med sig av erfarenheter av att leda utvecklingsarbete med kultur, ansvar och förbättringsanda i centrum. Och Arijana Bajric-Gredelj, verksamhetschef för Verksamhetsutveckling, Katrineholm, talar om att utveckla specialpedagogik som hela skolans ansvar.
Utvecklande forskning
Dessutom kommer Lisa Fohlin, Specialpedagogiska institutionen, att belysa möjligheter och utmaningar för implementeringar av utvecklingsprojekt och Helena Eriksson, Dalarnas högskola och Stockholms universitet, att lyfta fram exempel på undervisningsutvecklande forskning.
Allt avslutas sedan med en paneldiskussion där flera av dagens föreläsare medverkar.
– Lärare, speciallärare, specialpedagoger, lektorer och skolledare kommer att få ta del av nya erfarenheter och lärdomar, säger Ulrika Norburg, lektor och moderator för dagen. Specialpedagogikens dag kan ses som en plattform för dialog kring hur vi kan stärka inkluderande uppdrag. Det kommer att bli en givande dag!
Ta del av hela programinnehållet och anmäl dig:
Specialpedagogikens dag 2025
Senast uppdaterad: 5 mars 2025
Sidansvarig: Specialpedagogiska institutionen