Manne Siegbahnhusen vid Stockholms universitet
Manne Siegbahnhusen

Historik

Manne Siegbahnhusen ritades av arkitekten Gustav Holmdahl (1879-1958) och invigdes 1936. Samma år tilldelades Manne Siegbahn en professur i experimentell fysik, och Kungliga Vetenskapsakademien beslutade om att grunda ett institut med honom som föreståndare. Manne Siegbahnlaboratoriet (MSL) var en verksamhet inom Fysikum som bedrev forskning och utveckling inom acceleratorfysik. I byggnaden fanns tidigare en cyklotronanläggning.

Fakultetsklubbens hus vid Stockholms universitet
Fakultetsklubben

Huset byggdes genom medel från Kungliga Vetenskapsakademien som privatbostad till Manne Siegbahn, och var också en del av Manne Siegbahninstitutet.

Humanistvillan vid Stockholms universitet

Vad som finns här idag

I Manne Siegbahnhusen på nr 22-26 sitter idag Institutionen för kultur och estetik. Nr 22 används också av Fakultetsklubben Manne Siegbahn, som är öppen för alla anställda vid universitetet genom medlemskap.

Kul att veta

Manne Siegbahn fick Nobelpriset i fysik 1924 för sina röntgenspektroskopiska upptäckter och forskningar.