Nordisk familjebok.
Stockholmskarta ur Nordisk familjebok.

- Det här är en kurs som vänder sig till dig som är nyfiken på hur Stockholm har skildrats i litteraturen genom historien och vilken roll litteraturen har spelat – ­och fortfarande spelar – i skapandet av vår bild av huvudstaden, säger Per Anders Wiktorsson, studierektor i litteraturvetenskap.

Från Carl Michael Bellman till Stieg Larsson

Här får du lära dig om hur svenska författare har framställt Stockholm i litteraturen, från Carl Michael Bellmans skildringar av Haga och krogarna i Gamla Stan, via August Strindbergs beskrivning av utsikten från Mosebacke, Maria Sandels skildringar av de mest utarmade människorna i sekelskiftets Stockholm och Elin Wägners Norrtullsliga, fram till den moderna huvudstaden i Hassan Loos Satarvandis beskrivningar av livet bland de blå husen i Hagalund, Solna, och Stieg Larssons Millenium-trilogi.

Genom föreläsningar, seminarier, diskussioner och, förstås, massor av fantastiska läsupplevelser, undersöker kursen hur litteraturen fyller en viktig funktion i skapande av staden.

Sök från och med den 14 juli

Stockholm i litteraturen startar den 8 november och det sista undervisningstillfället är den 2 januari. Vi håller kursen öppen för sen anmälan från och med den 14 juli. Välkommen med din ansökan, via antagning.se

Kursen kommer att ges även vårterminen 2018 och anmälan till det kurstillfället öppnar den 15 september.

Kontakt

Har du frågor om kursen eller litteraturvetenskap vid Stockholms universitet i stort, kontakta gärna vår studievägledare Emma Lennström, studievagledare@littvet.su.se

Läs mer om Stockholm i litteraturen och länk till anmälan