Nobelpriset i litteratur år 2017 tilldelades den engelske författaren Kazuo Ishiguro med motiveringen "som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen".

Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien – och professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, beskrev vidare pristagaren i en intervju i SVT: "Han är lite grand som en blandning mellan Jane Austen, sedekomedier, och Franz Kafka, hans absurdism".

Stephan Larsen
Stephan Larsen.

Kan läsas på många nivåer

-Mycket träffande, en välfunnen jämförelse, säger Stephan Larsen, universitetslektor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik.

-Kazuo Ishiguro skriver en enkel och rättfram prosa som man kan ana många bottnar i. Han har dels en skarp satirisk blick och dels en förmåga att skapa mångfacetterade karaktärer. Han skriver inte med någon dömande blick.

Ishiguro är född i Nagasaki i Japan, 1954, och är romanförfattare, som också skrivit noveller och TV-manus. Hans mest kända verk är Återstoden av dagen, som gavs ut 1989, och också har filmatiserats.

-Som författare är han inte på något sätt svårtillgänglig och man kan läsa hans berättelser på många olika nivåer. Han har en vid internationell publik och det allra mesta av det han har skrivit finns översatt till svenska, säger Larsen.