Student och hållbarhetsentreprenör
Hampus skriver den avslutande uppsatsen på Kandidatprogrammet i ekonomi och IT, programmet som ”ger dig kompetens att forma, utveckla och leda moderna företag och organisationer”. Han har vid sidan av sina studier ägnat sig åt att bygga upp egna företaget Dagligvaruklipp, som ser till att minska matsvinnet i livsmedelsbranschen.
För Hampus var det lätt att välja utbildning eftersom han redan innan studierna var intresserad av ledarskap, ekonomi, och programmering.
– Studenterna på mitt program kan fritt välja upplägg, mer åt ekonomi, eller mer åt IT.
Han började plugga som 25-åring, efter att ha jobbat några år i leverantörsledet.
– Det var där jag såg problemet med matsvinn. Jag har jobbat parallellt med studierna hela tiden, men alltmer i egna företaget.
Med syfte att minska vårt gigantiska matsvinn, ville Hampus ta fram en användbar plattform utifrån det han lärt sig om hur leverantörer och butiker arbetar. En drivkraft är att göra en insats för hållbarhet och miljö. Tänk dig att en tredjedel av världens producerade mat slängs!
– Jag såg en möjlighet att skapa ett företag där matsvinnet går att förhindra, tack vare de kunskaper jag fick till mig varje dag under studierna. Jag lyckades ta fram en prototyp till plattformen medan jag som bäst studerade mjukvara och data.
Några av utmaningarna har varit finansiering, och att han är ny inför företagande. Drivhuset (som utbildar studenter i metoder kopplade till entreprenörskap och innovation) har hjälpt till med kontakter till ett IT-företag som numera sköter programmering.
Via dem och universitetet har företaget fått olika ekonomiska tillskott.
Hampus tror att företaget kommer att kunna investera i IT-lösningar för att kunna nå målet med 2000 butiker som använder plattformen på sikt och 1000 butiker till årsskiftet. Sedan vill han även göra en insats i restaurangbranschen, i skolor och i fängelser.
– Nyligen har vi lanserat donationer till Matmissionens sociala butiker. I visionen finns också den internationella marknaden, men då kanske vi behöver hitta ett coolare namn, säger han och skrattar.
Att driva företag och studera samtidigt är periodvis hektiskt. Men projektledning, modellering och kravanalys är några av de ovärderliga saker han lärt sig som han inte kunnat vara utan under uppstarten av företaget.
– Lärare och andra studenter på utbildningen tycker att det är roligt att höra om företaget och det är häftigt att få dela erfarenheter med dem. Det kryllar av människor med idéer på min utbildning. När kandidatexamen är klar kommer han jobba vidare med att utveckla Dagligvaruklipp. Företaget har fått pris i både hållbarhets- och startup-tävlingar, så Hampus vet att han är inne på rätt spår.
Vad är matsvinn? Att vi slänger mat som hade gått att äta om den hanterats på ett bättre sätt.
Fakta: Dagligvaruklipp är en digital plattform där leverantörer i livsmedelsbranschen kan sälja sitt överskott. Leverantörer lägger upp sina erbjudanden, och butiker kan beställa direkt från sajten. Plattformen har hittills anslutit cirka 70 leverantörer och 500 butiker.
Företaget, grundat av Erik Hayling och Hampus Rosander, lanserades 2023 och har ett litet försprång på andra digitaliseringslösningar i dagligvaruhandeln, tack vare att de hela tiden lyckats ta fram nya typer av tjänster.
Hampus Rosander
Yrke: Snart färdigutbildad systemvetare
Utbildning: Kandidatprogram i ekonomi och IT, Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV)
Vid sidan om studierna: Har lanserat företaget Dagligvaruklipp och är nybliven pappa.
Texten är hämtad ur Stockholms universitets Magasin, nr 4 2024
Senast uppdaterad: 6 december 2024
Sidansvarig: Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV