Äldretextseminariet: Aisopos fabler i det tidigmoderna Sverige
Seminarium
Datum: torsdag 15 september 2022
Tid: 17.15 – 19.00
Plats: Online och i Biblioteket, 300, Manne Siegbahnhusen, Hus A, Frescativägen 24E
Utifrån sin monografi Fabelbruk i svensk tidigmodernitet (Makadam förlag 2020) talar Erik Zillén om svensk fabelhistoria med fokus på perioden 1500–1800.
Seminariet går även att delta i online, via E-mötesverktyget Zoom:
https://stockholmuniversity.zoom.us/j/68260555228
Den aisopiska fabelns historia går tillbaka till den grekiska antiken. I Sverige upplevde genren en högkonjunktur under tidigmodern tid: fabler var obligatorisk läsning i skolornas språkundervisning, användes i moraluppfostrande syften på folkspråket och utnyttjades som retoriskt åskådningsmaterial i muntliga och skriftliga framställningar. Under 1700-talet genomgick fabeln en markant modernisering och blev en favoritgenre i europeisk upplysningskultur – så även på svenska breddgrader. Men till följd av överexploatering hamnade fabeln vid 1800-talets ingång i en kris, som den aldrig hämtat sig från. Fabelgenrens dynamiska historia under perioden 1500–1800 kan (det är en tes i monografin) läsas som en spegel av de kulturella förändringar som kännetecknar den tidigmoderna epoken i stort.
Om Erik Zillén
Erik Zillén är docent och lektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Efter att ha disputerat på en avhandling om Gustaf Frödings författarskap har han framför allt forskat på svensk och europeisk fabelhistoria. Just nu förbereder han en fabelantologi för Svenska Akademiens klassikerserie.
Om Äldretextseminariet
Äldretextseminariet vid Stockholms universitet samlar forskare från olika ämnen med intresse för antika, senantika, medeltida och tidigmoderna texter. Välkommen med!
Kontaktperson: Helena Bodin, helena.bodin@littvet.su.se
Senast uppdaterad: 7 september 2022
Sidansvarig: Institutionen för kultur och estetik