Åsa Simma utsedd till hedersdoktor vid Stockholms universitet
Scenkonstnären, regissören, dramaturgen och aktivisten Åsa Simma är en av 2025 års hedersdoktorer som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning.
Åsa Simma. Foto: Anette Nantell
Åsa Simma har under flera decennier varit en ledande röst inom både den samiska och den internationella scenkonsten. Med förankring i den samiska kulturen och språket har Åsa Simma skapat utrymme för dekoloniala och urfolkscentrerade perspektiv. Hennes teaterverk, regiarbeten och föreläsningar har gett röst åt frågor om identitet, kulturarv och språklig rättvisa. Simma fick sin scenkonstnärliga utbildning vid Tuukkaq Teater i Danmark som är världens äldsta teaterskola för urfolkskonstnärer. Där hämtade hon inspiration från såväl västerländskt avantgarde som urfolksformer som jojk, ritual, schamanism och mytologi. Sedan 2015 är Åsa Simma vd och konstnärlig ledare för Giron Sámi Teáhter.
–Åsa Simma har återkommande undervisat studenter i teatervetenskap vid Stockholms universitet, en gest som bidrar till att begripliggöra samisk kultur på konkreta sätt för unga människor. Hennes flerspråkiga hållning och praktik knyter an till såväl pågående forskning inom ämnet som till kursutveckling inom exempelvis dramaturgi. Hon är ett levande exempel på teatervetenskapens strävan att tillsammans med scenkonstnärer föra en ömsesidig dialog om scenkonstens kulturella och sociala betydelse, säger Dirk Gindt, professor i teatervetenskap vid Institutionen för kultur och estetik.
De nya hedersdoktorerna promoveras vid universitetets installations- och promotionshögtid i Stockholms stadshus fredagen den 26 september kl 17.00.
Ett hedersdoktorat är ett uttryck för universitetets uppskattning av framstående insatser inom något av universitetets verksamhetsområden. Den utsedde hedersdoktorn ska ha anknytning till Stockholms universitet eller i något avseende ha bidragit till universitetets verksamhet.