Bilder som säljer
Anna Näslund, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, har beviljats forskningsmedel av Vetenskapsrådet för det treåriga projektet Bilder som säljer – Bildekonomi och kommoditisering 1820-2020.

Två forskare är knutna till projektet; Anna Näslund, Stockholms universitet, och Nina Lager Vestberg, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
Under 1800-talet började bilder produceras i industriell skala som massvaror genom nya trycktekniska metoder som litografi, ståltryck och autotypi. I vår samtid finns tekniska möjligheter att skapa oändliga mängder nya bilder genom generativ AI. I det här projektet vill forskarna sätta dagens hype kring AI teknik för bildproduktion i ett längre historiskt perspektiv. Genom nedslag vid tre punkter, 1820-, 1920- och 2020-talen, fokuserar projektet hur olika tekniker för massproduktion, reproduktion och cirkulation av bilder artikulerades i bild och text. Dels studeras så kallade ’meta pictures’ det vill säga bilder av bilder eller bildproduktion. Dels undersöks det vi kallar ’vernacular picture theories’ det vill säga utsagor om bilders funktion, mening och säljkraft i annonser och fackpress inom reklam, tryckeribranschen och marknadsföring.
Det övergripande syftet är att förstå bilders funktion historiskt, inte enbart som massproducerade produkter i sig själva, utan också som säljfrämjande agenter för massproduktion och masskonsumtion av kommersiella varor generellt. Förutom att identifiera ikonografiska och diskursiva mönster i bilder från annonser, redaktionellt material i fackpress och handböcker i marknadsföring och försäljning avser forskarna belysa dessa i relation till akademiska bildteorier, så som de formulerats från det sena 1700-talet och in på 1900-talet. Genom projektets tvärvetenskapliga angreppssätt och material hämtade från reklamhistoria, politisk ekonomisk historia, teknikhistoria, bildteori, mediestudier och studier av visuell kultur, syftar projektet till att utveckla en ny analytisk vokabulär, baserad i historiska materiella praktiker, som kommer att belysa och utöka förståelsen för bildens marknadsekonomiska existensberättigande och funktion i ett längre historiskt perspektiv.

–Det känns kul att som konsthistoriker kunna bidra till förståelsen av samtidens AI-generade bilder. Ofta beskrivs ny teknik som just helt ny men här har vi som historiker och humanister en viktig uppgift att fylla. Vi kan förstå samtiden bättre med kunskap om bildindustrins längre historia, säger Anna Näslund.
Projektet har beviljats 4 222 000 kronor av Vetenskapsrådet. Det kommer att förvaltas av Institutet för framtidsstudier.
ANNA NÄSLUND är professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Hon forskar på fotografi, visuell kultur, bildstudier, arkiv och digitaliseringsfrågor. Höstterminen 2024 är hon gästforskare vid Art History Department, UC Berkeley med ett forskningsprojekt om synen på den massproducerade bilden som verktyg för att sälja varor från 1820 och till idag.
Senast uppdaterad: 11 november 2024
Sidansvarig: Institutionen för kultur och estetik