Humtankpriset 2021 går till Magnus Bremmer litteraturvetare vid Stockholms universitet

Humtankpriset delas varje år ut av tankesmedjan Humtank, tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora, till akademiker som på ett förtjänstfullt sätt bidragit med viktiga humanioraperspektiv i samhällslivet. 2021 års Humtankpris går till litteraturvetaren Magnus Bremmer, medgrundare av Bildningspodden vid Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet.

Magnus Bremmer. Foto: Anna Frykholm.

Magnus Bremmer disputerade 2015 i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, på den mediehistoriska avhandlingen Konsten att tämja en bild. Fotografiet och läsarens uppmärksamhet i 1800-talets Sverige. Samma år grundade han Bildningspodden tillsammans med journalisten och författaren Klas Ekman.

Magnus Bremmers insats för att föra ut humaniora i samhället är omfattande, nytänkande, gedigen och expansiv.

Ur prismotiveringen för Humtankpriset.

Bildningspodden är en folkbildande podcast, som sänder samtal om humanistisk forskning för en bredare publik. Inom ramen för Studio Anekdot sänds förutom Bildningspodden även Anekdot Magasin, som lyfter aktuella händelser och samtida fenomen i samtal med litteraturprofessor Frida Beckman, Essäer och klassikerpodden Verket, om kulturhistoriens mästerverk i samarbete med Litteraturbanken och Nationalmuseum.

En oerhört hedrande och glädjande överraskning! Priset delas självklart med alla som arbetar och har arbetat med Anekdot och Bildningspodden genom åren - vid redaktionen på Stockholms universitet, i alla våra olika forskar- och redaktionsråd, med Klas Ekman som var med och startade Bildningspodden 2015, och inte minst med Sveriges humanioraforskare, som vecka efter vecka, år efter år, fortsätter att visa på sitt folkbildningspatos, sin ofantliga kunskap och allmänna briljans. Varmt tack till alla!

Säger Magnus Bremmer vid beskedet om priset.

Utan att Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien vågat satsa på Bildningspodden hade den nyskapande verksamheten inte varit möjlig, konstaterar Magnus Bremmer.

Läs mer om Humtankpriset 2021

Läs mer om Magnus Bremmer

Lyssna på Bildningspodden