Nationellt samarbete ger ny forskarskola i politisk idéhistoria
Nu är det klart med en fyraårig doktorandutbildning i samarbete mellan Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Stockholms universitet och Södertörns högskola. Den startar hösten 2023.
Foto: Yuri Arcurs / Mostphotos
Politisk idéhistoria får nu en gemensam plats där forskning och utbildning genomskärs i en forskarutbildning som ges 2023–2027. Den går under namnet History of Political Thought.
–Här kommer en ny generation idéhistoriker få ett nationellt nätverk och en gemenskap som förhoppningsvis kan byggas vidare på även efter de har disputerat, säger Victoria Fareld, studierektor för forskarutbildningen i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet och medlem i forskarskolans koordinatorsgrupp.
Tio doktorander fördelade på de olika lärosätena ska antas inom programmet. De kommer att läsa sex kurser gemensamt, samtidigt som de deltar i varje institutions forskning och annan verksamhet.
–Det talas idag om en serie kriser i dagens politiska debatt, som till exempel populism, klimatkrisen, hur det förflutna blir politiska konfliktfält, eller att demokratin är hotad. Den här utbildningen historiserar de här rörelserna som är framträdande idag, säger Victoria Fareld.
Kurserna ges på engelska då forskarskolan vänder sig till presumtiva doktorander över hela världen.
Också Vetenskapsrådet är delaktig i satsningen, som medfinansiär.