Om barnens roll i trolldomsprocesserna i Ångermanland
Den 9 april kl. 18.30 föreläser professor Helena Bodin vid Stockholms Humanistiska Förbund. Evenemanget är öppet för alla.
Karta över bygden och Torsåkers kyrka. Bilder från Häxmuseet.
Föredraget utgår från trolldomsprocesserna i Ångermanland (Torsåker–Ytterlännäs–Dal) 1674–75. Det tar särskilt upp Jöns Hornaeus skrift Sannfärdig berättelse (1740;1771) som ger upplysningstidspräglade förklaringar till ”det storatrolldomsoväsendet”. Särskilt intressant är vad Hornaeus berättar om det sena 1600-talets barnkultur och kyrkans satsning på läsundervisning. Det har i sin tur inspirerat senare tiders skönlitterära berättelser, inte minst vår tids barnlitteratur. Synen på barnens roll vid trolldomsprocesserna jämförs för tre olika tider – slutet av 1600-talet, i Hornaeus 1700-talsskrift och i C.J.L. Almqvists lkända dikt, ”Häxan i Konung Carls tid”. Hur fungerar skönlitteraturen som minneskultur? Helena Bodin berättar om sitt forskningsprojekt Sannfärdig berättelse? Barnens roller och röster under trolldomprocesserna i Ångermanland 1674–75.
Föreläsningen hålls på Rigagatan 14, 1 tr, i sällskapsrummet i Carl och Emmy Settervalls stiftelse. Förhandsanmälan är inte obligatorisk men mycket önskvärd.
Helena Bodin. Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet
Helena Bodin är professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Hon intresserar sig i sin forskning för hur litteraturen fungerar vid gränser av olika slag – mellan språk, folk och nationer, mellan konstarter och medier.
Helena Bodin undervisar studenter på grundnivå, avancerad nivå, och forskarutbildningen.
Projektet syftar till att kartlägga och kontextualisera vad som i två olika historiska källor sägs om barnens roll i trolldomsprocesserna i Ångermanland 1674–75, där drygt 60 personer dömdes till döden.