Annelie Drakman, forskare i idéhistoria, har publicerat nya artiklar i medicinhistoria.
Oljemålning av Jacob Toorenvliet, 1666.
Under flera århundraden var åderlåtning en ofta använd metod inom sjukvården. Det handlade om att på olika sätt tappa blod ur kroppen för att få det sjuka ur personen. Annelie Drakman skriver om användningen och avskaffningen av åderlåtning i Sverige mellan 1820 och 1900. Hon har tittat på tillvägagångssätt och syfte med metoden. Hon har bland annat funnit att åderlåtningen övergavs ganska långt före den moderna vetenskapliga sjukvårdens genombrott. Artikeln är publicerad i Social History of Medicine.
I sin andra text beskriver Annelie Drakman den patogena smutsens (smuts som innehåller sjukdomsframkallande mikroorganismer, som bakterier, virus) sociala historia och dess betydelse för utformningen av medicinsk praxis under 1800-talet. Hon fokuserar i artikeln på svensk sjukvård, med hjälp av 8800 årsrapporter skrivna 1820-1900 av svenska provinsialläkare (dagens distriktsläkare) för Medicinalstyrelsen i Stockholm. Artikeln är publicerad i Medical History.
Annelie Drakman är forskare och lärare i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik. Hon intresserar sig i sin forskning särskilt för äckel och glädje. Till exempel har hon undersökt hur uttryck av glädje använts av framstående fysiker för att definiera forskning som aktivitet och forskaren som person, främst från 1945 och framåt. Annelie Drakman är ansvarig för sommarkursen Glädjens idéhistoria.