Om svenska konstnärers mobilitet
Professor Jessica Sjöholm Skrubbe skriver i två nya artiklar om svenska konstnärers vistelser utomlands, och hur viktiga dessa blev för deras professionella utveckling.

Artikeln “Transnational Spaces of Possibility: Swedish – Women Artists in German-Speaking Europe” är publicerad i FNG Research, Finlands Nationalgalleris tidskrift.
Här skriver Jessica Sjöholm Skrubbe om de kvinnliga svenska konstnärerna och deras utbildningsvistelser utomlands i början av 1900-talet. Särskilt fokus läggs på Tora Vega Holmström (1880–1967) och Edith von Knaffl-Granström (1884–1956).
Tyskland, och särskilt München med närliggande Dachau, var i början av 1900-talet ett centrum för unga konstnärer, liknande Paris under samma tid. Hit reste de för att vidareutbilda sig efter att först ha skolats på hemmaplan.
Jessica Sjöholm Skrubbe undersöker här vad dessa studieresor fick för betydelse för deras praktiker såväl konstnärligt, som kollegialt och kulturellt. Hon menar att de var avgörande för deras konstnärskap. Resorna gav också chans att bryta med de sociala normer som begränsade kvinnor på hemmaplan på den här tiden.

Den andra artikeln ingår i antologin Globalizing the Avant-Garde.
Jessica Sjöholm Skrubbe har i denna text fokuserat på modernisterna Agnes Cleve, (1876–1951), Tora Vega Holmström (1860–1967), och Einar Jolin (1890–1976). Alla tre etablerade sig som konstnärer i nära kontakt med det europeiska avantgardet.
Sedan 1800-talet var Paris, Rom och München välbesökta städer av skandinaviska konstnärer. Under första världskriget begränsades de till att verka hemma i Skandinavien. Under mellankrigstiden började de söka sig utomlands men då till de nordafrikanska och av Frankrike koloniserade länderna Marocko, Algeriet och Tunisien – Maghribregionen.
Sjöholm Skrubbe analyserar hur konstnärerna i sitt måleri representerade erfarenheterna av att resa i koloniala sammanhang och undersöker hur de förhöll sig till dominerande ”eurocentriska” föreställningar om Nordafrika. Hennes analyser visar att de svenska konstnärernas bilder präglas av en mångfald av perspektiv som både utmanade och bekräftade den koloniala blicken.
Kapitlet finns fritt tillgängligt online på förlaget De Gruyters hemsida
Båda texterna görs inom ramen för Jessica Sjöholm Skrubbes forskningsprojekt Svenska konstnärer på resande fot.

Om Jessica Sjöholm Skrubbe
Jessica Sjöholm Skrubbe är professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Hon intresserar sig i sin forskning för den moderna konstvärlden, konst och feminism, konst och transnationalism, offentlig konst och skulpturer. Jessica Sjöholm Skrubbe är forskningsansvarig för konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik.
Senast uppdaterad: 19 december 2024
Sidansvarig: Institutionen för kultur och estetik