Om vår besatthet av starka berättelser och hur de påverkar oss
Professor Frida Beckman är gäst i Filosofiska rummet i Sveriges radio P1.
Foto: Pixinoo / Mostphotos
Hon samtalar med Lyra Ekström Lindbäck, filosof och författare, och Niklas Rådström, författare och professor emeritus i berättande och kreativt skrivande, och programledaren Cecilia Strömberg Wallin.
Genom årtusenden har vi fört fram berättelser som både haft en underhållande och moralisk betydelse. Men berättelserna har förändrats över tid och med berättelserna vår syn på oss själva. Idag har berättelsen en upphöjd status som säljer TV-serier, poddar, bilar och historien om oss själva. De berättelser som ofta premieras är historier där ett trauma står i centrum och som brukar kallas traumaplot. Varför har traumaberättelsen blivit ett så vanligt sätt att beskriva och förklara människors liv? Och vilka berättelser får inte höras?
Om Frida Beckman
Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet
Frida Beckman är professor, lärare, och forskningsansvarig i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Hon har i sin forskning bland annat ägnat sig åt amerikansk litteratur och kultur från efterkrigstiden fram till nutid men också åt teorin kring den franske filosofen Gilles Deleuze.