Victoria Fareld, docent i idéhistoria vid Stockholms universitet, diskuterar hur förståelsen av tid inom historiska studier har förändrats de senaste årtiondena i en ny artikel.
Detalj av omslaget till boken The Routledge Companion to Historical Theory.
Här ger hon en överblick över hur ett länge tongivande linjärt och homogent begrepp om historisk tid har utmanats av nya sätt att förstå och arbeta med tid som tar fasta på det som ett flerskiktat och mångförgrenat fenomen.
Texten ingår i antologin The Routledge Companion to Historical Theory, med Chiel van den Akker som redaktör.
Om Victoria Fareld
Victoria Fareld är docent och lektor i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik. Hon forskar bland annat på politisk idéhistoria men också över fälten kulturhistoria, filosofihistoria, historieteori och minnesstudier.
Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet
Victoria Fareld undervisar i idéhistoria på alla nivåer och handleder studenter och doktorander vid Institutionen för kultur och estetik, och är studierektor för forskarutbildningen i idéhistoria och samordnande studierektor för forskarutbildningarna på institutionen.
Vad är den kulturella betydelsen av minne? Hur minns vi det förflutna, inte bara som enskilda individer utan över generationer, som sociala och kulturella grupper? Och hur relaterar dessa minnespraktiker till politiskt och känslomässigt laddade frågor om nationell och etnisk identitet, historiska trauman, och erfarenheter av uppbrott, förlust och glömska?