Forskare och äldreomsorgen samarbetar om fallolyckor
Det finns omfattande kunskap om hur fallolyckor kan förebyggas, men det saknas ofta kunskap om de förutsättningar som krävs för att denna ska kunna omsättas i praktiken. I projektet samverkar forskare vid Stockholms universitet med äldreomsorgen och pensionärsföreningar för att utveckla ett kunskapsstöd för prevention av fallolyckor, som kan användas i olika verksamheter.
Fallolyckor bland äldre är ett allvarligt problem som orsakar både mänskligt lidande och stora samhällskostnader. I detta FoU*-projekt samverkar forskare, vårdpersonal, personal inom äldreomsorg och pensionärsföreningar för att lära av varandra för att utveckla såväl kunskapsstöd som förståelse för hur stödet kan användas i olika verksamheter.
Genom att främja ett kollaborativt lärande hoppas projektet bidra till ett mer förebyggande fallpreventionsarbete med färre fallolyckor som följd. Projektet förväntas också kunna bidra med en modell för kollaborativt lärande mellan professioner och verksamheter som kan användas inom andra områden.
Samverkanpartners
Samverkanspartners i projektet är: forskare vid Stockholms universitet och FoU i Sörmland, äldreomsorgen i nio kommuner, regionen Sörmland och pensionärsföreningarna Pensionärernas riksorganisation PRO, Riksförbundet PensionärsGemenskap RPG, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna.
Forskarna i projektet
Gunilla Avby. Foto: Sören Andersson
Gunilla Avby är fil.dr docent i pedagogik vid Stockholms universitet och docent i kvalitetsförbättring och ledarskap vid Jönköping University.
Camilla Thunborg
Camilla Thunborg är professor i pedagogik vid Stockholms universitet
*FoU står för Forskning och utveckling och innebär att forskare och de som arbetar eller verkar ute i verksamheter, samverkar för att öka kunskap och utveckla nya metoder och lösningar inom ett specifikt område.
Fallolyckor bland äldre är ett allvarligt problem som orsakar både mänskligt lidande och stora samhällskostnader. Det finns omfattande kunskap om hur fallolyckor kan förebyggas, men det saknas ofta kunskap om de förutsättningar som krävs för att denna ska kunna omsättas i praktiken, av äldre själva, av personal inom socialtjänst, hemtjänst och sjukvård.
Forskargruppen är ett av de ledande områdena i svensk pedagogisk forskning med inriktning mot arbete och arbetsliv. Organisationspedagogiken anknyter internationellt till områdena workplace learning, organizational learning och learning organization.
Forskargruppen har ett brett intresse för vuxnas lärande, från ungdomsåren till ålderdomen. Vi studerar formellt lärande i vuxenutbildning, högre utbildning och folkbildning, men även det som sker informellt, i arbetslivet och på fritiden. Vi intresserar oss särskilt för vad som händer i övergången mellan olika livssituationer, utbildningar och arbeten.