Masterprogram i försäkringsmatematik, Aktuarieprogrammet
Vill du fördjupa dina kunskaper i matematiska ämnen och samtidigt få en gedigen utbildning i försäkring? Aktuarieprogrammet är en unik tvärvetenskaplig utbildning som, genom att kombinera kurser i försäkringsmatematik med juridik och ekonomi, ger dig bred kunskap inom de frågeställningar som är centrala för aktuarieyrket.
Aktuarier, eller försäkringsmatematiker, har en nyckelroll inom försäkringsbolagen där de genomför riskanalyser och utför beräkningar för prissättning av försäkringar. Aktuarierna bedömer storleken på de avsättningar (reserver) som krävs för att täcka framtida betalningar till försäkringstagarna, ger underlag för utformning av återförsäkring och mycket annat.
Aktuariens verktyg är i första hand matematik, sannolikhetsteori, statistik samt datorprogrammering. Programmet innehåller utöver försäkringsmatematisk teori omfattande inslag av juridik och ekonomi då kunskaper i dessa ämnen har stor betydelse inom aktuarieyrket.
Sveriges enda aktuarieprogram
Vårt aktuarieprogram är unikt i Sverige och är för tillfället enda vägen till aktuariediplomering. Målsättningen är att den studerande efter genomgången utbildning ska uppfylla utbildningskraven för behörighet som ansvarig för aktuariefunktionen i försäkringsbolag enligt Finansinspektionens krav.
Arbetsmarknad
Efterfrågan på diplomerade aktuarier är betydligt större än utbudet. Därför blir du efter avslutad utbildning mycket attraktiv på arbetsmarknaden.
-
Programöversikt
Vårt tvååriga aktuarieprogram består av en gemensam del om 90 högskolepoäng och en valbar/valfri del om 30 högskolepoäng.
Den gemensamma delen innehåller kurser i försäkringsmatematik, försäkringsjuridik och försäkringsekonomi. Grundläggande datorprogrammering tränas inom ramen för kurserna i försäkringsmatematik. Undervisningsspråk på aktuariekurserna är svenska.
Kurserna som listas nedan är de som är obligatoriska i programmet. Flera kurser går vartannat år, så vilken termin du läser dem beror på om du påbörjar programmet ett udda eller jämnt år. Utöver dessa ingår 15 hp valbara kurser i matematik och matematisk statistik samt 15 hp helt valfria kurser.
Observera att kurserna Livförsäkringsmatematik I & II och Försäkringsjuridik för aktuarier I & II kan, trots namnen, läsas i valfri ordning.
År 1
Termin 1
Udda år läses dessa två kurser:
MT7053 Riskmodeller och reservsättning inom liv- och sjukförsäkring
Jämna år läses dessa två kurser:
MT7052 Inferens och prediktion för liv- och hälsoprocesser
MT7028 Prissättning inom sakförsäkring
Termin 2
MT7027 Riskmodeller och reservsättning inom sakförsäkring
MT7016 Nationalekonomi för aktuarier
Följande två kurser går vartannat år. Den ena läses termin 2 och den andra termin 4.
MT7017 Försäkringsjuridik för aktuarier I
MT7018 Försäkringsjuridik för aktuarier II
År 2
Termin 3
Udda år läses dessa två kurser:
MT7053 Riskmodeller och reservsättning inom liv- och sjukförsäkring
Jämna år läses dessa två kurser:
MT7052 Inferens och prediktion för liv- och hälsoprocesser
MT7028 Prissättning inom sakförsäkring
Termin 4
MT9012 Självständigt arbete i försäkringsmatematik
Följande två kurser går vartannat år. Den ena läses termin 2 och den andra termin 4.
MT7017 Försäkringsjuridik för aktuarier I
MT7018 Försäkringsjuridik för aktuarier II
Självständigt arbete
Utbildningen avslutas med att förvärvade kunskaper och färdigheter tillämpas i ett självständigt arbete i försäkringsmatematik omfattande 30 hp. Det kan vara en fördel att göra arbetet externt på ett företag.
MT9012 Självständigt arbete i försäkringsmatematik
Exempel på tidigare självständiga arbeten
Information om att skriva självständigt arbete i matematisk statistik eller försäkringsmatematik
-
Så ansöker du
Du anmäler dig till programmet via antagning.se, anmälan är öppen ungefär 15 mars - 15 april.
Kom ihåg att du måste svara på första antagningsbeskedet via antagning.se om du vill behålla din plats eller reservplats.
Hur blir jag behörig till programmet?
Längre ner i fliken "Mer information" finns tips på vad du kan läsa innan, om du inte redan är behörig till Aktuarieprogrammet men planerar till lite längre fram.
Urvalsprocess
Kompletterande urvalskriterierUrvalet baseras på betyg på tidigare studier, och tidigare studiers relevans för den sökta utbildningen.
Obligatorisk dokumentation
Du behöver inte ladda upp rekommendationsbrev eller motiveringar, utan bara det som krävs enligt antagning.se. Om du läst din kandidat i Sverige behöver du ofta inte ladda upp något alls.
-
Mer information
Vill du veta mer om vad en aktuarie gör och hur du utbildar dig till aktuarie, eller om forskning inom försäkringsmatematik?
Valbara och valfria kurser
Utöver de obligatoriska kurserna ska du inom programmet läsa 15 hp valbara kurser i matematik och matematisk statistik samt 15 hp valfria kurser.
En lista med kurser hos oss som garanterat kan räknas som valbara finns på vår sida med examensinformation.
Examensinformation och valbara kurser
Valfria kurser kan vara i princip vad som helst, men vissa begränsningar följer av de allmänna examensreglerna. Exempelvis får du inte ha överlappande kurser i examen, eller ta med kurser i masterexamen som du även har räknat med i den examen på grundläggande nivå som gjort dig behörig till masterexamen.
Hur du blir behörig till Aktuarieprogrammet
Aktuarieprogrammet är ett masterprogram, så för att vara behörig ska du ha en kandidatexamen eller motsvarande, och inom eller utöver den ska du ha tillräckligt med matematik och matematisk statistik inklusive ett par specifika kurser - se rutan med information om särskild behörighet.
Andra utbildningar (som leder till kandidatexamen eller motsvarande) går bra, inklusive våra egna andra kandidatprogram, om de innehåller tillräckligt med matematik och matematisk statistik och kurser som är tillräckligt lika de vi kräver. Det går också bra om du är nästan behörig att läsa någon sista kurs hos oss för att bli behörig.
Om du redan har läst eller läser en utbildning på kandidatnivå och undrar vad som saknas för att bli behörig till Aktuarieprogrammet får du gärna kontakta studievägledningen, se kontaktuppgifter längst ner.
-
Kontakt
Studentkontakt Matematiska institutionen
Programansvarig: Filip Lindskog
Studievägledning matematik och matematisk statistik- Besöksadress
Studentexpeditionen och studievägledningen för Matematiska institutionen, på plan 3, hus 1, Albano (bakom hissarna i zon D).
- Mottagningstider
Drop-in måndagar kl 12-13 under terminstid, eller hör av dig för att boka möte.
- Telefontider
Tisdagar och fredagar kl 10-11.
- Avvikande mottagningstider
Telefontid inställd tisdag 10/12. Drop-in-tid inställd 16/12.