Kandidatprogram i matematisk ekonomi och statistik
Studera ekonomi på Stockholms universitet, med en bred grund i matematik och matematisk statistik.
Programmet är ett svar på efterfrågan på matematisk och statistisk kompetens från den arbetsmarknad som traditionellt sysselsätter ekonomer, samt efterfrågan på kunskaper i ekonomi från den arbetsmarknad där hög matematisk och statistisk kompetens är ett krav. Efter utbildningen är du kvalificerad att utföra utrednings- och analysarbete, och personer med denna utbildning arbetar idag bland annat inom finans- bank- och försäkringsväsendet, i regeringskansliet och offentlig förvaltning.
Programmet innehåller en gemensam del med kurser i matematik, matematisk statistik, finansiell matematik, försäkringsmatematik nationalekonomi och datalogi, och därefter inriktar du dig mot matematik eller matematisk statistik.
Arbetsmarknad för studenter i ekonomi, matematik och statistik
Personer med utbildning inom matematik, matematisk statistik och datalogi jobbar med att lösa problem, analysera data och optimera processer, och med utveckling och programmering. Efterfrågan på personer med fördjupade matematikkunskaper är stor såväl i arbetslivet som i forskarvärlden. Se mer om arbetsmarknad under fliken Arbetsmarknad och karriär.
Naturvetarna om arbetsmarknaden för matematiker, statistiker och IT-akademiker
Tidigare program i matematik och ekonomi
Programmet ersätter det tidigare kandidatprogrammet i matematik och ekonomi, som haft ett liknande upplägg. Du hittar programöversikt för detta program under "Mer information" nedan.
Förkunskapskrav
För att vara behörig till programmet behöver du bara grundläggande behörighet, och gymnasiets Matematik 4 eller motsvarande, du måste inte ha läst naturvetenskapsprogram på gymnasiet.
-
Programöversikt
Kandidatprogrammet i matematisk ekonomi och statistik omfattar tre års heltidstudier och består av en gemensam del och en inriktningsdel. Den gemensamma delen ger grunderna i de tre huvudämnena matematik, matematisk statistik och nationalekonomi. Efter andra året väljer du studiegång mot antingen matematik eller matematisk statistik, och skriver ett självständigt arbete i det valda ämnet.
Om du vill göra egna anpassningar av programmet, se denna sida
Programmet leder till en filosofie kandidatexamen i matematik eller i matematisk statistik.
Alla kurser nedan omfattar 7,5 hp om inte annat anges. Vanligen går de på halvfart över halva terminen och du läser två kurser parallellt.
År 1
Termin 1
Termin 2
DA2005 Programmeringsteknik
MM5012 Matematik II - Linjär algebra
MM5016 Numerisk analys I
MT3004 Nationalekonomi för matematikerÅr 2
Termin 3
MM5010 Matematik II - Analys, del A
MT3001 Sannolikhetsteori I
MT4001 Statistisk analys
MT3005 Spelteori och matematisk ekonomiTermin 4
MM5015 Matematik, vetenskap och samhälle
MT4002 Stokastiska processer och simulering I
MT5018 Sannolikhetsteori IIEn av följande kurser (ges vartannat år)
MT5009 Grundläggande finansmatematik
MT5011 Grundläggande försäkringsmatematikÅr 3
Under termin 5 läser du kurser enligt din studiegång. Varje studiegång innehåller en valbar kurs om 7,5 hp inom respektive huvudområde, och 15 eller 7,5 hp valfria kurser. Dessa läses termin 5 och 6.
Termin 5, studiegång matematik
MM5011 Matematik II - Analys, del B
MM5013 Matematik II - Algebra och kombinatorikTermin 5, studiegång matematisk statistik
MT5016 Linjära statistiska modeller
MT5017 Statistisk inferensteori
MT4007 Statistisk databehandlingTermin 6
En av följande kurser (ges vartannat år)
MT5009 Grundläggande finansmatematik
MT5011 Grundläggande försäkringsmatematikSjälvständigt arbete i matematik eller matematisk statistik.
Självständigt arbete
Under sista terminen skriver du ett självständigt arbete, där du fördjupar dig inom ett ämnesområde av matematik eller matematisk statistik och redovisar dina kunskaper i en skriven rapport.
MM6010 Matematik, självständigt arbete, 15 hp
MT6011 Matematisk statistik, självständigt arbete, 15 hp -
Så ansöker du
Du anmäler dig till programmet via antagning.se, anmälan är öppen ungefär 15 mars - 15 april.
Kom ihåg att du måste svara på första antagningsbeskedet via antagning.se om du vill behålla din plats eller reservplats. Programmet har vanligen ett obligatoriskt upprop en vecka innan höstterminen börjar, antagna studenter får mer information om det under sommaren.
Bli behörig med Förberedande kurs i matematik
Om du saknar Matematik 4, men har läst Matematik 3b/3c, så kan du även bli behörig till detta program genom att läsa vår distanskurs Förberedande kurs i matematik (MM1003). Vi rekommenderar också den kursen även till dig som redan är behörig till programmet, som repetition och uppvärmning inför programmet.
-
Mer information
Utbytesstudier
Det är möjligt att läsa delar av kandidatprogrammet utomlands som utbytesstudent, på universitet över hela Europa och på mer långväga platser som Singapore.
Studera vidare efter kandidatexamen
Efter avslutat kandidatprogram i matematik och ekonomi kan du välja att läsa vidare till masterexamen. Programmet ger behörighet till ett flertal masterprogram, både i Sverige och utomlands. Några exempel på tillgängliga masterprogram:
Masterprogram i matematisk statistik och maskininlärning
Masterprogram i försäkringsmatematik, Aktuarieprogrammet
Kandidatprogrammet i matematik och ekonomi
Om du läser kandidatprogrammet i matematik och ekonomi med start HT22, så läser du samma kurser som kandidatprogrammet i matematisk ekonomi och statistik. Om du började på kandidatprogrammet i matematik och ekonomi HT21 eller tidigare, se följande pdf:
Programöversikt för kandidatprogrammet i matematik och ekonomi, med start HT20, HT21 och HT22 (pdf) (56 Kb)
-
Arbetsmarknad och karriär
Matematikutbildning är lämplig för verksamheter där avancerad matematisk metodik kommer till användning. Studenter som väljer inriktning matematik kan exempelvis arbeta med prissättning inom finansbranschen, konstruktion av koder inom försvaret eller som logikkonsulter. Matematiska statistiker kan bland annat arbeta med riskanalys på försäkringsbolag, statistisk analys vid läkemedelsföretag samt sannolikhetsberäkningar inom telekommunikationsindustrin.
Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet genomför regelbundet uppföljningar av tidigare studenter. Dessa visar att studenter i matematisk statistik och matematik har både hög sysselsättningsgrad och lön.
Läs mer om rapporten och om karriär för naturvetare och matematiker
Varje vår arrangerar institutionen "Matematiken, fysiken och datalogin i arbetslivet" - en arbetsmarknadsdag för studenter. På tidigare års program finner du alumner och företag som deltagit för exempel på arbetsplatser för matematikstudenter.
Matematiken, fysiken och datalogin i arbetslivet - arbetsmarknadsdag
-
Kontakt
Kontakta i första hand studievägledningen (se nedan) om du har frågor om programmet.
Programansvarig: Kristoffer Lindensjö
Studentkontakt Matematiska institutionen
Studievägledning matematik och matematisk statistik- Besöksadress
Studentexpeditionen och studievägledningen för Matematiska institutionen, på plan 3, hus 1, Albano (bakom hissarna i zon D).
- Mottagningstider
Drop-in måndagar kl 12-13 under terminstid, eller hör av dig för att boka möte.
- Telefontider
Tisdagar och fredagar kl 10-11.
- Avvikande mottagningstider
Telefontid inställd tisdag 10/12. Drop-in-tid inställd 16/12.