Masterprogram i fysik, inriktning Allmän fysik
Allmän fysik är en studiegång som vänder sig till studenter som vid studiestart inte har bestämt sig för vilket område de vill specialisera sig inom eller som önskar anpassa programmet. Utbildningen balanserar experimentell och teoretisk fysik och är inriktad mot aktuella frågor vid fysikens frontlinjer.
Utbildningen börjar med grunder inom experimentell fysik och verktyg for dataanalys (detektorer, programmering för fysiker, statistiska metoder för fysiker), och en fördjupning av utvalda teoretiska begrepp. Programmet erbjuder sedan möjligheten att plugga ett brett spektrum av fysikområden, från kvant- och nanoteknologi, till partikel- eller attosekund fysik, och en mängd områden med förgreningar inom astrofysik, atmosfärvetenskap, molekylär biofysik, astrobiologi, mm.
-
Programöversikt
Programmet omfattar två års heltidsstudier (120 högskolepoäng), varav 30, 45 eller 60 högskolepoäng utgörs av examensarbetet. Inom programmet har du stor frihet att välja de kurser som passar just dina intressen och din fysikprofil. Det finns även utrymme att bredda din kompetens tack vare ett stort antal tillgängliga kurser.
Studiegången Allmän Fysik erbjuder stor flexibilitet och kan anpassas utefter dina intressen. Det finns viss möjlighet att börja på studiegången Allmän Fysik och fortsätta sedan på en av de mer specialiserade studiegångarna Partiklar och Kosmos, Kvantmateria eller AMO-fysik, om bytet görs tillräckligt tidigt.
En kombination av obligatoriska och valbara kurser ger dig en gedigen bas inom dataanalys, experimentell fysik och experimentella metoder, som kompletteras med teoretiska fördjupningar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Vi erbjuder möjligheten att genomföra ett långt examensarbete, upp till två terminer, i en av våra forskargrupper, eller på ett företag (oftast en termin). Efter examen kan dina kunskaper och erfarenheter tillämpas i ett stort antal områden inom näringsliv, myndighetsarbete eller forskning.
Följande kurser läses med fördel under första två åren:
År 1
1a termin
Programmeringsteknik II, 7,5 hp, DA4007
Fysikens statistiska metoder, 7,5 hp, FK7061
Valbara kurser*, 15 hp2a termin
Valbara kurser*, 30 hp
År 2
1a termin
Valfria kurser**, 0, 15 eller 30 hp
(Examensarbete i fysik kan börja redan 1a termin)2a termin
Examensarbete i fysik, 45 hp, FK9002 (eller Examensarbete i fysik, 30 hp, FK9001, eller Examensarbete i fysik, 60 hp, FK9003).
* Valbara kurser:
Minst en av de experimentella kurserna:
Fysikalisk mätteknik, 7,5 hp, FK7063
Detektorfysik, 7,5 hp, FK7056Minst en av de teoretiska kurserna:
Analytisk mekanik, 7,5 hp, FK7049
Elektrodynamik, 7,5 hp, FK7045
Statistisk fysik, 7,5 hp, FK7058Minst 15 hp bland följande kurser:
Avancerad Kvantmekanik, 7,5hp, FK5027
Optik och laserfysik, 7,5 hp, FK7046
Kosmologi och astropartikelfysik, 7,5 hp, FK7050
Introduktion till kvantinformation och kvantdatorer, 7,5 hp, FK7052
Acceleratorfysik, 7,5 hp, FK7055
Kondenserade materiens fysik, 7,5 hp, FK7060
Elementarpartikelfysik, 7,5 hp, FK7062
Modern röntgenforsning: teori och tillämpningar, 7,5 hp, FK7067
Allmän relativitetsteori, 7,5 hp, FK8025
** Valfria kurser
För att ge dig som student ytterligare möjligheter att få en personligt anpassad utbildning kan du välja bland ett antal valfria kurser. De valfria kurserna ska omfatta 7,5 - 45 högskolepoäng beroende på val av examensarbete. De kan väljas helt fritt bland alla fysikkurser på Stockholms universitet.
Självständigt arbete
Examensarbetet påbörjas oftast under andra året men kan påbörjas när du uppnått ett minimum av 45 högskolepoäng avancerade kurser i fysik. Examensarbetet utförs i vanliga fall inom en av Fysikums forskargrupper, men kan genomföras på ett företag eller forskargrupp vid annat universitet. Under projektets gång tillhör du en forskargrupp och har möjlighet att delta i forskargruppens verksamhet. Du arbetar med en frågeställning inom forskningsfrontlinjen i en professionell forskarmiljö där du kommer i kontakt med doktorander och andra forskare. Även om detta fortfarande är en universitetsmiljö, så är det ett unikt tillfälle att djupdyka i en professionell miljö och utveckla viktiga färdigheter (självständighet, ihärdighet, problemlösning, kritiskt tänkande, kommunikation, felsökning, ...) innan du går vidare till arbetslivet.
-
Så ansöker du
Ansökan görs via antagning.se.
-
Kontakt
Studievägledare på Fysikum:
Programansvarig:
Prof. Christophe Clement, epost: christophe.clement@fysik.su.se