Masterprogram i förskoledidaktik
Bredda och fördjupa dig inom ämnet förskoledidaktik och forskning inom områden som relaterar till förskolan och dess verksamhet. En utbildning för dig som vill kunna arbeta med kvalificerat utvecklings- eller utredningsarbete relaterat till förskolan eller få behörighet att söka till forskarutbildning i ämnet.
Utbildningen ger dig en orientering inom aktuell förskoleforskning inom områden som rör förskollärarprofessionen, förskolan som samhällsinstitution, förskollärarutbildning och ledarskap, barndom och föräldraskap i förskolan och olika perspektiv på barns utveckling och lärande. Genomgående kopplas programmets innehåll till såväl samtida, historiska som internationella perspektiv. Du får också utveckla din förmåga att reflektera, kritiskt analysera, och kunna handla med utgångspunkt från såväl vetenskapliga som praktiknära perspektiv.
Utbildningen lämpar sig för dig som har en förskollärar- eller lärarexamen eller kandidatexamen i barn- och ungdomsvetenskap, pedagogik, didaktik, utbildningsvetenskap, barnkultur, sociologi, etnologi, psykologi, historia, estetik och genusvetenskap.
Studierna förbereder dig för yrkesverksamhet inom förskoleområdet, forsknings-, utvecklings-, utrednings- och konsulentarbete, lärarutbildning eller ledningsarbete inom kommunal och offentlig förvaltning, näringsliv och frivilligsektorn.
Utbildningen ger dig vidare en bred och djup kunskapsbas för fortsatta studier på forskarnivå i förskoledidaktik eller anknytande forskarutbildningsämnen samt kompetenser som är användbara i arbeten som ställer höga krav på självständighet och förmåga till ett kritiskt och analyserande förhållningssätt.
Programmet ges på heltid och är nätbaserat. Men delar av utbildningen, som programintroduktion och ventilering av självständigt arbete, sker på campus. Det innebär att merparten av undervisningen kommer att ges på distans via internet. Upplägget består av både självstudier och nätbaserad undervisning under dagtid.
Examen
Programmet leder till Masterexamen inom huvudområdet förskoledidaktik. Det finns också möjlighet att ta ut en magisterexamen efter att ha fullgjort det första året, (60 hp, inklusive ett examensarbete om 15 hp).
-
Programöversikt
Undervisningen är webbaserad via e-mötesverktyget Zoom. För att du ska kunna delta i undervisningen krävs att du har teknisk utrustning i form av headset eller hörlurar/högtalare och mikrofon samt fungerande internetuppkoppling. En introduktion i Zoom ges under första campusträffen vid programstart.
I programmet ingår två obligatoriska träffar på campus vid programstart samt 1-2 dagar på de båda vårterminerna för ventilering av magister- och masteruppsatser.
Se alla kurser som ingår i programmet i studiegången nedan. Studiegången gäller för antagna från och med höstterminen 2023.
Studiegång Masterprogram i Förskoledidaktik antagna HT23 (148 Kb)
För dig som startade programmet föregående höst se:
Studiegång för antagna HT22 (139 Kb)
År 1
Termin 1
Förskola i forskning och samhällsdebatt (UB106M), 7,5 hp
Barndom, föräldraskap och förskola (UB107M), 7,5 hp
Perspektiv på barns utveckling och lärande (UB108M), 7,5 hp
Att leda (i) förskolan: förskolans professioner (UB109M), 7,5 hp
Termin 2
ECEC - Internationella perspektiv/International perspectives (UB206M), 7,5 hp
Vetenskapsteori och metodologi samt verksamhetsutveckling på vetenskaplig grund (UB207M), 7,5 hp
Självständigt arbete i förskoledidaktik för magisterexamen (UB208M)
eller
Specialisering genom valbara kurser om sammanlagt 15 hp, AN
Barn och kultur i retorik och policy, 7,5 hp (BKK005)
Barnkonsekvensanalys i beslut som rör barn - avancerad nivå, 7,5 hp (BKK006)
Barn, unga och migration, 7,5 hp (UB458F)
Du kan läsa kurser som inte ges av institutionen, men dessa måste först godkännas så att de passar in i programmet.
År 2
Termin 3
Fördjupning inom förskoledidaktiskt forskningsområde och akademiskt skrivande (UB303M), 7,5 hp
Teoretisk fördjupning inom förskoledidaktik (UB304M), 7,5 hp
Metodologisk fördjupning och forskningsdesign inom förskoledidaktik (UB305M), 7,5 hp
Termin 4
Självständigt arbete i förskoledidaktik för masterexamen (UB402M), 30 hp
-
Mer information
Välj att göra delar av programmet utomlands
Du kan välja att ansöka om att göra din datainsamling för masteruppsatsen på termin fyra utomlands. Det finns flera olika stipendier att söka för att skriva uppsats utomlands.
På sommaren mellan termin två och termin tre kan du ansöka om Erasmusstipendium för praktik under sommaren. Praktiken kan du ta med i ett tillägg på ditt examensbevis. Det är även möjligt att via samma stipendium ansöka om att göra praktik i ett annat EU-land som genomförs efter din examen via så kallad recent-graduate-stipendium.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Erika Bergqvist berättar om sina studier på Masterprogrammet i Förskoledidkatik.
Möt våra lärare
Små barns språk fångar läraren Christine Erikssons intresse
I en intervju berättar Christine Eriksson om sin forskning och sin undervisning på Förskollärarprogrammet och Masterprogrammet i förskoledidaktik.
Små barns språk fångar läraren Christine Erikssons intresse -
Arbetsmarknad och karriär
En masterexamen i förskoledidaktik ger dig möjlighet att arbeta med frågor som rör förskolan på en övergripande nivå till exempel inom förvaltning eller myndigheter.
Utbildningen ger dig kompetenser som är användbara i arbeten som ställer höga krav på självständighet och förmåga till ett kritiskt och analyserande förhållningssätt. Detta är kompetenser som efterfrågas i forsknings-, utvecklings-, utrednings- och konsultarbeten samt i ledningsarbete inom olika verksamheter. Programmet ger också en bred och djup kunskapsbas som öppnar för möjlighet till fortsatta studier på forskarnivå i förskoledidaktik.
-
Kontakt
För mer information om innehållet i programmet kontakta programansvarig.
Om du har frågor om studieadministration eller studievägledning kontakta studievägledare.
Hitta till oss
Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen finner du vid campusområdet Frescatibackehusen, Svante Arrhenius väg 21 A.
Svante Arrhenius väg 21 A, Google maps
Programansvarig Masterprogram i förskoledidaktik- Besöksadress
Rum 312, Plan 3.
Svante Arrhenius väg 21 A.
Studievägledare för Masterprogram i förskoledidaktik- Besöksadress
Rum 358, plan 3.
Svante Arrhenius väg 21 A.
- Mottagningstider
Ring eller mejla för tidsbokning av samtal.
- Telefontider
Måndag, tisdag och torsdag kl. 13.30-14.30.