Forskningsämne Flerspråkighet och samhälle
Inom forskningen om flerspråkighet och samhälle studeras två- och flerspråkighet som ett socialt fenomen, såväl i det mångspråkiga Sverige som på andra platser i världen. Centrala är även frågor om globalisering och transnationell flerspråkighet.
En gemensam nämnare är att frågor om två- och flerspråkighet sätts i ett politiskt, socialt och kulturellt sammanhang. Inriktningen hämtar näring i sociolingvistikens intresse för språkets variation och förändring, men tillämpar detta på frågor som inbegriper fler än ett språk. Inom sociolingvistiskt inriktad två- och flerspråkighetsforskning kan angreppssätten bland annat vara etnografiska, historiska, sociologiska, variationslingvistiska, eller diskurs- eller samtalsanalytiska.
Frågor om makt, språkideologi och språkpolitik intar ofta en central position, vare sig det handlar om villkoren för språkliga minoriteters utbildning, arbetslivets flerspråkiga praktiker eller de ordningar som formar språkliga eller semiotiska landskap. En vanlig utgångspunkt är att språk på en och samma gång reflekterar och formar samhället.
Relaterat forskningsämne
Tvåspråkighet
På denna sida
Forskare
Kenneth Hyltenstam
Professor emeritus

Caroline Kerfoot
Professor emerita

Scarlett Mannish
Doktorand

Maria Rydell
Docent, Universitetslektor

Linus Salö
Professor

Klara Skogmyr Marian
Docent, Universitetslektor

Christopher Stroud
Professor emeritus

Natalia Volvach
Forskare

Forskargrupper
Nyheter
Kalender
Verksamhet kopplad till ämnet
Forskning bedrivs vid Centrum för tvåspråkighetsforskning vid Institutionen för svenska och flerspråkighet (Svefler).
Institutionen för svenska och flerspråkighet